Μητροπολίτης Ταμασού: “27.000 ευρώ κοστίζει κάθε χρήστης ουσιών εξάρτησης”

Πηγή:(Romfea.gr Ταμασού: “27.000 ευρώ κοστίζει κάθε χρήστης ουσιών εξάρτησης”)

Την πρώτη θέση στον κόσμο καταλαμβάνει η Κύπρος σε ό,τι αφορά το ποσό που κοστίζει στο κράτος κάθε χρήστης ουσιών εξάρτησης, το οποίο ανέρχεται στις 27.000 ευρώ το χρόνο.

Ο πρόεδρος του Κέντρου Θεραπείας Απεξάρτησης (ΚΕΝΘΕΑ) μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας δήλωσε ότι από πρόσφατη μελέτη φάνηκε πως για τη νομική διευθέτηση του προβλήματος της ουσιοεξάρτησης (δηλαδή, σύλληψη, κράτηση, δικαστήρια, δικηγόροι, φυλάκιση, περίθαλψη κ.ά.) ο κάθε προβληματικός χρήστης στην Κύπρο στοιχίζει 27.000 ευρώ το χρόνο.

Αυτό, επεσήμανε, «κατατάσσει την Κύπρο πρώτη παγκοσμίως» και πρόσθεσε ότι ακολουθεί η Γερμανία με 15.500 ευρώ ανά προβληματικό χρήστη.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο μητροπολίτης Ησαΐας αναφέρθηκε, επίσης, σε διαπίστωση του ΚΕΝΘΕΑ ότι «η χρήση κάνναβης έχει εμπεδωθεί στον εφηβικό και νεανικό πληθυσμό της Κύπρου και ότι ενώ πριν από μία δεκαετία η έναρξη χρήσης σήμαινε και εγκατάλειψη του σχολείου, τώρα με τα νέα δεδομένα ο χρήστης συνεχίζει τις σπουδές και αρχίζει να δημιουργείται νέο υποσύστημα στα σχολεία».

Σύμφωνα με το μητροπολίτη, ο αριθμός των χρηστών ενδοφλέβιας ηρωίνης μειώνεται συνεχώς και σε αυτό, όπως είπε, έπαιξε μεγάλο ρόλο η διαφώτιση αλλά και η ανάπτυξη των προγραμμάτων υποκατάστατων από το κράτος και ιδιωτικούς φορείς.

Ωστόσο, όπως ανέφερε, παρατηρείται «μεταπήδηση ενός μεγάλου μέρους των χρηστών από τη χρήση ηρωίνης στην πολυ-χρήση με κύρια ουσία την κοκαΐνη και τις αμφεταμίνες».

Υπάρχει μάλιστα τεράστια αύξηση της υπερκατανάλωσης αλκοολούχων ποτών και αύξηση των περιπτώσεων μέθης, που δεν υπήρχε σε τέτοιο βαθμό πριν από δέκα χρόνια, ανάμεσα στους νέους, σύμφωνα με το μητροπολίτη.

Πηγή:(Romfea.gr Ταμασού: “27.000 ευρώ κοστίζει κάθε χρήστης ουσιών εξάρτησης”)

Αρέσει σε %d bloggers: