Site icon Tamasos News Blog

Λαμπρός εορτασμός του Αγ. Προκοπίου στο Μετόχι της Ι.Μ. Κύκκου

ag.prokopios

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με την δέουσα εκκλησιαστική τάξη και ακρίβεια, η Ιερά Μονή Κύκκου τίμησε και φέτος την εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Προκοπίου, στο ομώνυμο Μετόχι της στη Λευκωσία.

Το εσπέρας του Σαββάτου, εψάλη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτου Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρου, ενώ ανήμερα της εορτής τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και εν συνεχεία η Θεία Λειτουργία κατά την οποία συλλειτούργησαν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος συμπαραστατούμενος από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα, ο οποίος μίλησε βαθυστόχαστα στο πολυπληθές εκκλησίασμα.

Ο Πανιερώτατος στο μεστό νοημάτων κήρυγμά του μίλησε επικαίρως γιά τον βίο του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Προκοπίου, «του προστάτου και θεραπευτού της εν τω Μετοχίω της Λευκωσίας αντιπροσωπίας της αδελφότητος της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Κύκκου» και στην συνέχεια αναφέρθηκε στο νόημα του Ευαγγελίου της Ε΄ Κυριακής του Ματθαίου, που αναφέρεται στην συνάντηση του Κυρίου με τους δαιμονιζομένους στην χώρα των Γεργεσηνών.

«Η συνάντηση του Χριστού με τους δύο δαιμονιζομένους είναι μια αποκάλυψη του πραγματικού προσώπου και του έργου του διαβόλου και αφ’ ετέρου της δυνάμεως του Κυρίου», τόνισε ο Ταμασού Ησαΐας για να αναπτύξει ακολούθως μέσα από την βιβλιοπατερική παράδοση την παρουσία του διαβόλου και το καταστρεπτικό του έργο.

«Η κένωση των εκκλησιατικών Μυστηρίων είναι το πιο ακποκαρδιωτικό φαινόμενο της εκκλησιαστικής μας ζωής σήμερα», υπογράμμισε.

«Γιατί, ενώ τα Μυστήρια δόθηκαν στην Εκκλησία για την σωτηρία του ανθρώπου, να ξορκίζει, να πολεμά και να νικά τον σατανά, οι άνθρωποι τα μετατρέπουν σε ευκαιρίες ατομικής κενοδοξίας και κοινωνικής ματαιοδοξίας, σε ψιλές τελετές και παρεχόμενες υπηρεσίες».

«Λησμονήσαμε ως ορθόδοξοι ότι ανήκουμε στην Εκκλησία του Χριστού και εισερχόμεθα σ’ αυτήν όχι για να επιτελέσουμε ένα τυπικό καθήκον και να δικαιώσουμε τους εαυτούς μας, αλλά για να θεραπευθούμε και να σωθούμε, και έτσι να μαρτυρήσουμε μέσα από την δογματική μας συνείδηση ότι ο Κύριος του κόσμου και της ιστορίας είναι ο Χριστός», τόνισε εμφαντικά καταλήγοντας ο Μητροπολίτης Ταμασού.

ΠΗΓΗ:(Romfea.gr)

Exit mobile version