Η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας

Xrisosp1

Με κάθε λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε και φέτος η λιτάνευση της ιεράς και θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Χρυσοσπηλιώτισσας, από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου της κοινότητας Δευτεράς προς το ομώνυμο σπήλαιο όπου ανευρέθη, για τη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Πριν από την εκφορά της εικόνας εψάλλει η ακολουθία του εσπερινού, χοροστατούντος του Μητροπολιτου Ταμασού και Ορεινής Ησαϊου, ο οποίος σε σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στο ιστορικό της ευρέσεως της εικόνος τονίζοντας ότι «η εικόνα της Παναγίας της Χρυσοσπηλιώτισσας και το προσκύνημα του ιερού σπηλαίου της Παναγίας αποτελεί μεγάλο καύχημα για την κοινότητα της Δευτεράς αλλά και για όλη την Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής».

Ο Πανιερώτατος επικέντρωσε την ομιλία του στο πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου υπογραμμίζοντας ότι «η Παναγία είναι το ασφαλές καταφύγιο των Χριστιανών, η Μάνα, η προστάτιδα και η μεσίτρια ενώπιον του θρόνου του Θεού και ο απάνεμος λιμένας στις δυσκολίες του παρόντος βίου».

Μετά το τέλος της εσπερινής ακολουθίας, έλαβε χώρα η λιτανεία της ιεράς εικόνος στους δρόμους της κοινότητος Δευτεράς και η οποία κατέληξε στο ιερό σπήλαιο της Παναγίας. Την εικόνα συνόδευσε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού, ο ιερός κλήρος και πλήθος πιστών, ενώ κατά τη διάρκεια της λιτανείας παιάνιζε η Φιλαρμονική της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής.

Αμέσως μετά την άφιξη της εικόνος στο ιερό σπήλαιο της εψάλλει ο ειδικός Παρακλητικός Κανόνας και το απολυτίκιο της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας, τα οποία συνέταξε ο Αγιορείτης υμνογράφος Ιερομόναχος Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης ύστερα από παράκληση του προϊσταμένου της κοινότητος και του ιερού προσκυνήματος πατρός Χαράλαμπου Νικολαϊδη.

Αξίζει να σημειωθεί πως πέραν των 50 χιλιάδων πιστών σπεύδουν κάθε χρόνο για να προσκυνήσουν και να ζητήσουν την βοήθειά της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας και το σεπτό εικόνισμα της παραμένει στο ιερό σπήλαιο μέχρι και τις 16 Αυγούστου για να επιστρέφει ακολούθως στον ναό του Αγίου Νικολάου όπου φυλάσσεται.

Xrisosp

Xrisosp2

ΠΗΓΗ:(Romfea.gr)

Discover more from Tamasos News Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading