Site icon Tamasos News Blog

Εορτή πάντων των εν Λεμεσώ Διαλαμψάντων Αγίων

lemeso

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκαν σήμερα Κυριακή 7 Οκτωβρίου πάντες οι εν Λεμεσώ Διαλάμψαντες Άγιοι.

Στο αρχιερατικό συλλείτουργο που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Παντανάσσης προεξήρχε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαϊας συλλειτουργούντων του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Λεμεσού κ. Αθανασίου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμαθούντος κ. Νικολάου.

Τον Θείον Λόγο κήρηξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής.

Ο Πανιερώτατος Ποιμενάρχης μας στην προσφώνησή του προς τον Άγιο Ταμασού ανέφερε ότι σήμερα έχουμε τη μεγάλη  χαρά και ευλογία να εορτάζουμε τη σύναξη πάντων των εν Λεμεσώ Διαλαμψάντων Αγίων.

Αυτοί οι Άγιοι είναι οι Άγιοι όπου έζησαν εις την πόλη και επαρχία μας, είναι οι Άγιοι οι οποίοι αγίασαν στην Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού.

Αυτοί οι Άγιοι είναι οι προστάτες μας, είναι οι πατέρες μας, είναι το καύχημα της Εκκλησίας μας και είναι οι κηδεμόνες και η παρηγοριά μας γιατί σε αυτούς προσβλέπουμε και σε αυτούς προσευχόμεθα να ευλογούν και να αγιάζουν τον τόπο μας και την πατρίδα μας.

Στην αντιφώνησή του ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής είπε: το συλλείτουργο από μόνο του αποτελεί ίσως τον πιο ισχυρό κρίκο για την καλλιέργεια της εν Χριστώ αγάπης μεταξύ των Αρχιερέων και των κληρικών. Όταν αυτό δε γίνεται εις την μνήμη των Αγίων της Εκκλησίας μας ακόμη περισσότερο μεγαλύνετε και ενδυναμώνει την αγάπη μεταξύ των εν Χριστώ αδελφών.

Τόνισε ότι ο Θεός αποκαλύπτεται μέσα από τους Αγίους, μέσα από τα θαύματά τους, μέσα από τις διαμοσελαβήσεις, τις θεραπείες και την παρηγορία τους προς τους Χριστιανούς, είναι όντως οι διαχρονικοί σύμμαχοι του ανθρωπίνου γένους, είναι ήρωες της πίστεως που κατάφεραν από τη γη να μεταβούν στον ουρανό με τον επίγειο αγώνα τους, με την άσκηση, την προσευχή, το μαρτύριο και την πίστη τους.

Αυτές οι αρετές μεταλαμπαδεύονται και σε εμάς σε αυτά τα αρχιερατικά συλλείτουργα, τα οποία μας δυναμώνουν και μας δίνουν περισσότερη ελπίδα και αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουμε στον πνευματικό μας αγώνα.

Αυτού του είδους τα πνευματικά γεγονότα όπως οι εορτές στη μνήμη των Αγίων αποτελούν το αντίδοτο στη σήψη και την καταστρατήγηση όλων των αρετών που προσπαθεί ο διάβολος να εμπεδώσει στη σύγχρονη κοινωνία.

Εύχομαι οι δωρεές του Θεού που εκχέονται σήμερα από τα λείψανα των Αγίων της Λεμεσού, αλλά και η χάρις του Παναγίου Πνεύματος που σήμερα μεταδίδεται στους πιστούς με τη Θεία Κοινωνία να μας ενισχύουν στον αγώνα μας.

Τέλος ο Άγιος Ταμασού αναφερόμενος προς τον Μητροπολίτη Λεμεσού ευχαρίστησε για την πρόσκληση και ανέφερε ότι «χαράς ευαγγέλια προεκάλεσε εις υμάς η ευλαβής σας πρόσκληση να συμμετέχουμε εις την πρώτη πανήγυρη των εν τη Λεμεσώ Διαλαμψάντων Αγίων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μνήμη των εν Λεμεσώ Διαλαμψάντων Αγίων καθιερώθηκε από φέτος να τελείτε την πρώτη Κυριακή του μηνός Οκτωβρίου.

Όπως ανέφερε και ο Άγιος Ταμασού η μνήμη των εν τη Ιερά Μητροπόλη Λεμεσού Διαλαμψάντων Αγίων είναι και τιμητική εορτή της Μητροπόλεως μας.

ΠΗΓΗ:(Romfea.gr)

Exit mobile version