Οι Μητροπολίτες Κύκκου και Ταμασού κοντά στους φυλακισμένους

Fylakes2a

Γράφει ο Λουκάς Παναγιώτου | Romfea.gr

Μια συγκινητική ατμόσφαιρα και ξεχωριστές στιγμές ψυχαγωγίας χάρισε, για άλλη μια χρονιά, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, με την παρουσία του στις Κεντρικές Φυλακές, την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου, συνοδευόμενος από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα και την φιλαρμονική της Μητροπόλεως του.

Ο Κύκκου Νικηφόρος σε δηλώσεις του, προς τους λειτουργούς των μέσων ενημέρωσης, χαρακτήρισε τις επισκέψεις αυτές ως ανταπόκριση «στο κάλεσμα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού «εν φυλακή ήμην, και ήλθετε προς με» επισκεπτόμεθα τις Κεντρικές Φυλακές για να προσφέρουμε λίγες στιγμές χαράς και ευφροσύνης στους εδώ κρατουμένους, οι οποίοι για διάφορα σφάλματα που έπραξαν στην ζωή τους είναι εδώ εγκλωβισμένοι, δεν παύουν όμως από του να είναι εικόνες του Θεού, αδελφοί και αδελφές μας».

Ευχήθηκε, ακολούθως, «το νέο έτος να είναι έτος ευόδωσης των πόθων και των προσδοκιών ολοκλήρου του κυπριακού λαού για μια λύση προπαντός στο εθνικό μας πρόβλημα, έντιμη, δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη που θα ενώνει πραγματικά την Κύπρο σε ένα ελεύθερο, ανεξάρτητο, ενωμένο και δημοκρατικό κράτος και θα εδραιώνει τις κοινωνικές και ηθικές αξίες της ειρήνης, της δικαιοσύνης, της ελευθερίας, της ισονομίας και ισοπολιτείας και θα προάγει το πνεύμα της φιλίας και της συνεργασίας και της αδελφοσύνης Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων».

Τέλος, ο Πανιερώτατος, ευχήθηκε «το νέο έτος να είναι έτος ενδοσκόπησης ολοκλήρου του λαού μας, αυτοκριτικής και αυτομεμψίας. Να έλθουμε εις εαυτούς, να μετανοήσουμε και να επιστρέψουμε κοντά στο Θεό γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι αυτή η πρωτοφανής οικονομική κρίση που μαστίζει την πατρίδα μας είναι απόρροια της ηθικής και πνευματικής κατάπτωσης μας. Μόνο η αναστήλωση των ηθικών και πνευματικών αξιών θα φέρει και την αναστήλωση της οικονομίας μας».

Οι δύο Μητροπολίτες και η συνοδεία τους, εισήλθαν, ακολούθως, εντός των Κεντρικών Φυλακών, όπου η φιλαρμονική ορχήστρα της Μητροπόλεως Ταμασού έπαιξε και τραγούδησε επίκαιρα τραγούδια και μελωδίες ψυχαγωγώντας τους κρατουμένους των δυτικών πτερύγων και τους πρόσφεραν δώρα.

«Ευχόμαστε αυτές τις ημέρες να τις περάσετε όσο πιο πολύ ενισχυμένοι πνευματικά μπορείτε. Με θετική σκέψη, με δύναμη, με υπομονή, με ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο» τόνισε ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, στον σύντομο χαιρετισμό του προς τους κρατούμενους.

«Εμείς σας σκεφτόμαστε και πραγματικά προσευχόμαστε όλοι σας σύντομα να επιστρέψετε στα σπίτια σας και να ξεκινήσετε με περισσότερο δυναμισμό και ελπίδα την νέα σας ζωή. Καλή δύναμη και εύχομαι ότι καλύτερο για το μέλλον και ότι ευγενικό ο καθένας επιθυμεί να του δώσει ο Θεός στην καρδία του», πρόσθεσε.
Εν συνεχεία πορεύθηκαν προς τις ανατολικές πτέρυγες και τις πτέρυγες των βαρυποινιτών, όπου παρουσίασαν στους εκεί κρατουμένους ένα μικρό ψυχαγωγικό πρόγραμμα.

Μιλώντας στους εκεί φυλακισμένους, ο Κύκκου Νικηφόρος, ευχήθηκε το νέο έτος «να είναι ένας σταθμός και μια αφετηρία, να είναι ένα καινούργιο ξεκίνημα και μια ανανεωμένη πορεία. Όμως πρέπει να ξέρουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική ανακαίνιση, ανανέωση, αλλαγή τρόπου ζωής χωρίς τον Μεγάλο Ανακαινιστή που είναι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, του οποίου την Θεία Γέννηση γιορτάσαμε πριν λίγες μέρες και του οποίου την κατά σάρκα περιτομή θα γιορτάσουμε μαζί με την ιερή μνήμη του Μεγάλου Βασιλείου την πρώτη του νέου έτους».

«Πρέπει η εδώ παραμονή σας, σύντομη ή μακρά ανάλογα, να σας ωθήσει σε μια αυτογνωσία, αυτοκριτική, αυτομεμψία με τελικό αποτέλεσμα να οδηγηθείτε σε μια μετάνοια, όπως και όλοι μας πρέπει να μετανοούμε και να εξομολογούμαστε τακτικά και αφού καθαρίσουμε τις ψυχές μας μέσα σ’ αυτά τα δύο μυστήρια, την μετάνοια και την εξομολόγηση, να πορευτούμε και προς την Θεία Κοινωνία. Να κοινωνήσουμε των Αχράντων Μυστηρίων. Να κοινωνήσουμε το σώμα και το αίμα του Κυρίου. Να γίνουμε και εμείς Υιοί Θεού κατά χάριν, διότι πραγματικά μόνο αν εξομολογήστε και κοινωνείτε συχνά και είστε σε κοινωνία με τον Χριστό θα αντλήσετε δύναμη για να ξεπεράσετε τις δυσκολίες αυτές που περνάτε, διότι ο καθένας σας περνά και την δική του προσωπική δοκιμασία», ανέφερε.

\Προέτρεψε, ακολούθως, τους τροφίμους του σωφρονιστικού καταστήματος, να δοκιμάσουν τις προτροπές του αυτές υπογραμμίζοντας τους ότι έτσι «θα αντλήσετε δύναμη, υπομονή, κουράγιο και μια πραγματική χαρά. Μια πραγματική ευτυχία, γιατί ο Χριστός είναι η αληθινή ζωή, η χαρά, η ευτυχία και η ειρήνη».

«Σας εύχομαι πραγματικά το νέο έτος να είναι έτος χαράς και ευτυχίας για σας και τις οικογένειες σας και για όλο τον κυπριακό ελληνισμό», τόνισε, ο Πανιερώτατος, κατακλείοντας το σύντομο λόγο του και μοίρασε προς όλους ατομικά δώρα.

Ολοκληρώνοντας την εκδήλωση αγάπης προς τους «εν φυλακή» αδελφούς μας οι δύο Μητροπολίτες επισκέφθηκαν και την πτέρυγα των Γυναικείων Φυλακών, όπου ο Μητροπολίτης Ταμασού, δράττοντας της ευκαιρίας, αναφέρθηκε συμβουλευτικά προ τις κρατούμενες λέγοντας: «είμαστε σίγουροι ότι αν κάνετε σύμμαχο σας τον Χριστό θα τα καταφέρεται και θα ξεπεράσετε κάθε δυσκολία και δοκιμασία. Όπως είπε και ο γέροντας προηγουμένως μέσα από την μετάνοια, μέσα από τον αγώνα».

«Ο Θεός είναι για όλους και δίκαιους και αμαρτωλούς», πρόσθεσε για να προσθέσει ότι «και εκτός φυλακών υπάρχει πολύ αναταραχή μέσα στην κοινωνία και ιδιαίτερα μέσα στον άνθρωπο. Κάθε άνθρωπος περνά τα δικά του προβλήματα, όμως γεννήθηκε ο Χριστός για να μας δώσει την δύναμη για να ξαναβρούμε τον δρόμο μας. Πιστεύω ότι αν σε Αυτόν εμπιστευτείτε την ζωή σας θα δείτε φως σωτηρίας πνευματικής και θα απελευθερωθείτε από όλα τα πάθη σας και μέσα ακόμη από τη φυλακή ο άνθρωπος μπορεί να είναι ελεύθερος και μπορεί να βρει τον εαυτό του και τον ανθρωπισμό του».

Fylakes4

 

Fylakes1

ΠΗΓΗ:Romfea.gr

%d