Θυρανοίξια νέου ναού στην Μητρόπολη Ταμασού

thyranyxia 5

Γράφει ο Λουκάς Παναγιώτου

Τα θυρανοίξια ενός νέου Ιερού Ναού αφιερωμένου στον Προφήτη Ηλία και του παρεκκλησίου του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Εφραίμ του Νέου, τελέσθηκαν σήμερα το απόγευμα, στην κοινότητα Αγίων Τριμιθιάς της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής.

Τα θυρανοίξια και τον Αγιασμό των θυρανοιξίων τέλεσε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, συμπαραστατούμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Καρπασίας κ. Χριστοφόρο, ενώ στον Πανηγυρικό Εσπερινό, για την εορτή του Προφήτη Ηλία, χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος.

Πλήθος πιστών, από νωρίς κατέκλυσε τον προαύλιο χώρο  του ναού και παρακολούθησε με κατάνυξη, αλλά και χαρά, τις λατρευτικές εκδηλώσεις, βλέποντας ένα όνειρο πολλών χρόνων να πραγματοποιείται και να αποπερατώνεται ο νέος Ιερός Ναός.

Να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια του Αγιασμού των θυρανοιξίων και του Εσπερινού, ετέθησαν εις προσκύνηση τα Σεπτά και Χαριτόβρυτα λείψανα των Αγίων Ηρακλειδίου, επισκόπου Ταμασού και του Οσίου Εφραίμ Νέας Μάκρης του Νέου.

Προ της απολύσεως του Εσπερινού ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού κ. Ησαΐας στην ομιλία του αναφέρθηκε στη σημασία του ναού στη ζωή της Εκκλησίας και των πιστών, καθώς και για τις βαθύτερες συμβολικές του προεκτάσεις.

Με τα θυρανοίξια, τόνισε, «ο χώρος αυτός μετατρέπεται σε χώρο ιερό, σε κέντρο παρηγοριάς, προσευχής, αδελφοσύνης και αγάπης, όπου θα έχουμε τη δυνατότητα να ανανεώνουμε τις ελπίδες μας και με νέες δυνάμεις, να προχωρούμε στην καθημερινή μας ζωή».

«Να είστε σίγουροι», υπογράμμισε, απευθυνόμενος προς το εκκλησίασμα ο Πανιερώτατος, ότι «αυτό το προσκλητήριο σας προς τον Προφήτη Ηλία και τον Άγιο Εφραίμ να κατοικήσουν στην ενορία σας δεν θα μείνει αναπάντητο από τους Αγίους, γιατί από σήμερα θα είναι και προσωπικό τους καθήκον να σας βοηθούν και να ανταποδίδουν την φιλοξενία σας».

«Ιδιαιτερότητα ευλογημένη αποτελεί και το γεγονός ότι από σήμερα, στην προσπάθεια για την ολοκλήρωση αυτού του φρουρίου της πίστεως και της πατρίδος, θα συμμετέχουν και οι πρόσφυγες από τον κατεχόμενο Άγιο Ηλία Αμμοχώστου, οι οποίοι και αυτοί εν τω ναώ τούτω, που φέρει την ονομασία του κατεχόμενου τους χωριού θα μπορούν άμεσα να επικοινωνούν καλύτερα και μεταξύ τους. Αυτό προσδίδει στην εκκλησία αυτή και μια άλλη ξεχωριστή διάσταση. Γίνεται κέντρο και πηγή ελπίδας για κάθε πρόσφυγα της Κύπρου. Γίνεται χώρος επικοινωνίας παλαιών φίλων, αλλά και αλληλογνωριμίας νεαρών συγχωριανών, οι οποίοι λόγω της ξενιτιάς της προσφυγιάς βρίσκονται διασκορπισμένοι σε όλη την Κύπρο. Γίνεται τόπος ελπιδοφόρου ανεφοδιασμού για την επιστροφή και επαναδιεκδίκηση των κατεχομένων εδαφών μας. Γίνεται χώρος μνήμης και παραδόσεων, ηθών και εθίμων», πρόσθεσε.

Ο Μητροπολίτης Ταμασού, κλείνοντας την ομιλία του, απηύθυνε ευχαριστίες προς τους κληρικούς της κοινότητας, την εκκλησιαστική και ερανική επιτροπή, το κοινοτικό συμβούλιο και τον λαό των Αγίων Τριμιθιάς και όλους όσους εργάστηκαν και κοπίασαν για την ανέγερση του περικαλέστατου Ιερού Ναού που είναι ένα πραγματικό κόσμημα για την περιοχή.

Τέλος, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Καρπασίας κ. Χριστοφόρο, για την παρουσία του και την τέλεση του Εσπερινού, όπως επίσης και για τη συγκατάθεση του να μεταφερθεί εδώ προσωρινά, άχρι της απελευθερώσεως, το σεπτό εικόνισμα του προφήτη Ηλία, το οποίο, ως κόριν οφθαλμού, διαφυλάττουν μαζί τους στις ελεύθερες περιοχές οι Αηλιώτες μέχρι την αγιασμένη εκείνη ώρα της επιστροφής.

Εν συνεχεία, ο ιερέας της κοινότητας π. Ανδρέας Ανδρέου στη σύντομη προσλαλιά του αναφέρθηκε στην πορεία υλοποίησης του έργου και ευχαρίστησε όσους βοήθησαν ή συνέβαλαν στην ολοκλήρωσή του, συνεισφέροντας οικονομικά και σε υπηρεσίες για τις ανάγκες του ναού.

«Αναπολώντας, καθώς το έργο προχωρούσε, τα εμπόδια μεγάλωναν χωρίς όμως να είναι ανυπέρβλητα, διότι μας επισκίαζε η Θεία Χάρη, η οποία «τα ασθενή θεραπεύει και τα ελλείποντα αναπληροί», επεσήμανε.

thyranyxia 3

thyranyxia 4

thyranyxia 7

thyranyxia 8

thyranyxia 9

ΠΗΓΗ: Romfea.gr

Discover more from Tamasos News Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading