Τελέστηκε στην Μονή Κύκκου το μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄

Τη μνήμη του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αειμνήστου Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχη Μακαρίου του Γ΄, τίμησε σήμερα η Κύπρος με πάνδημα μνημόσυνα σε όλους τους ναούς της νήσου.

Το καθιερωμένο επίσημο μνημόσυνο, με την ευκαιρία της τριακοστής έβδομης επετείου από τον θάνατό του, τελέσθηκε στην Ιερά Μονή Κύκκου, προϊσταμένου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου, συμπαραστατουμένου από τους Πανιερωτάτους Μητροπολίτες Κυρηνείας κ. Χρυσόστομο και Ταμασού κ. Ησαΐα, τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Κένυας κ. Μακάριο και Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και τον Έξαρχο του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βόστρων κ. Τιμόθεο.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος λόγω προβλήματος υγείας δεν μπόρεσε να παραστεί, εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ενώ τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Παρευρέθηκαν, επίσης, εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής, ο εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο Ευάγγελος Βλιώρας, εκ μέρους του ΔΗΣΥ ο βουλευτής του κόμματος Ρίκκος Μαππουρίδης, εκ μέρους του ΑΚΕΛ το μέλος της Γραμματείας του κόμματος Φανής Χριστοδούλου, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, εκ μέρους του ΕΥΡΩΚΟ το μέλος της διευρυμένης Κεντρικής Επιτροπής Χρίστος Δημητριάδης, ο Αναπληρωτής ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Άδωνις Γιάγκου, εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών ο Ανδρέας Νικολαΐδης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, ο πρώην Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς και πλήθος κόσμου.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του ο κ. Σιζόπουλος τόνισε ότι «η πολιτική και βιολογική απουσία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου μας λείπει όσο ποτέ. Παραμένει όμως ζωντανή και ανεξίτηλη στο χρόνο η ηγετική του φυσιογνωμία και η παρακαταθήκη του με τα διαχρονικά και πάντα επίκαιρα μηνύματα».

Σήμερα, είπε ο κ. Σιζόπουλος, αντιμετωπίζουμε τη λαθροβίωση του σχεδίου Ανάν «που στοχεύσει σε λύση στη βάση δύο χωριστών κρατικών μορφωμάτων με χαλαρή συνομοσπονδιακή κεντρική κυβέρνηση και τουρκική επικυριαρχία σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια μέσω των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων».

«Επιχειρείται μάλιστα να αξιοποιηθεί η οικονομική κρίση, η οποία πλήττει την πατρίδα μας, για να τεθούν υπό ξένη κηδεμονία οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι και το Φυσικό Αέριο και να επιβληθεί λύση,  η οποία θα είναι άδικη και ετεροβαρής», πρόσθεσε.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ σημείωσε ότι η πολιτική ηγεσία οφείλει να ακούσει και να αφομοιώσει τη δραματική έκκληση του Μακαρίου, ο οποίος στην τελευταία ιστορική του ομιλία από την πλατεία Ελευθερίας στις 20 Ιουλίου 1977, επεσήμαινε ότι «ο διακοινοτικός διάλογος με τη μορφή που διεξήχθη διέδραμε ήδη τη χρησιμότητά του, η Τουρκία τον αξιοποιεί ως άλλοθι για να εδραιώσει τα επεκτατικά της σχέδια. Ως εκ τούτου όσοι ενδιαφέρονται για πραγματική λύση θα πρέπει να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Σιζόπουλος, υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να κυριαρχήσει το άδικο και να είμαστε η τελευταία γενιά Ελλήνων στην Κύπρο. Αυτό πρέπει να αποτελεί το συμβόλαιο ενός ολόκληρου λαού με την ιστορία και το έθνος. Δεν είναι δυνατό αυτά τα  χώματα, τα αιώνια Ελληνικά, να παραδοθούν στους εχθρούς. Σε αυτό τον αγώνα κανένας είτε ζωντανός, είτε νεκρός δεν δικαιούται απουσίας».

Του μνημοσύνου ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου στο Θρονί, ο οποίος βρίσκεται πλησίον του τάφου του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου.

Λουκάς Α. Παναγιώτου

ΠΗΓΗ:maistorcy.blogspot.com

Discover more from Tamasos News Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading