Η εορτή του Αγίου Θεοδώρου του Ταμασέως στο Πολιτικό

Politiko 3

Γράφει ο Λουκάς Παναγιώτου

Τον τρίτο μεγάλο Άγιο της σεπτής χορείας των πρωτεργατών της μετάδοσης του ευαγγελικού κηρύγματος στην αγιοτόκο γη της Ταμασού, άγιο Θεόδωρο τον Ταμασέα, τίμησε με την μεγίστη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια η τοπική Εκκλησία και η κοινότητα Πολιτικού.

Ο τιμώμενος άγιος έζησε τον πρώτο μ.Χ. αιώνα και ήταν μέλος της μικρής εκείνης ιεραποστολικής ομάδας, που μαζί με τους αγίους Ηρακλείδιο και Μνάσωνα, ανέλαβαν τα ινία από τους αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα για να διαδώσουν, στην πολυάνθρωπη Ταμασό, το φως της νέας ζωής και το σωστικό μήνυμα του Χριστού.

Οι λαμπρές λατρευτικές εκδηλώσεις άρχισαν με την τέλεση, χθες το απόγευμα, στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό του αγίου Θεοδώρου του Ταμασέως στην κοινότητα Πολιτικού, του Μεγάλου Εσπερινού, συνεχίστηκαν σήμερα το πρωί με τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία και ολοκληρώνονται απόψε με τις Πολιτιστικές εκδηλώσεις Ταμάσια 2014.

Στην Πανηγυρική Εσπερινή Ακολουθία χοροστάτησε ο επιχώριος Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, ο οποίος, λίγο προ της αρτοκλασίας, τιμώντας τους κόπους και τους μόχθους του εφημερίου και πνευματικού της κοινότητας π. Γεώργιου Κωνσταντίνου, τον χειροθέτησε σε πρωτοπρεσβύτερο.

Ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του νέου πρωτοπρεσβυτέρου, στον ζήλο του προς την Εκκλησία και τον κάλεσε να συνεχίσει το ταπεινό και συνάμα λαμπρό έργο που επιτελεί.

«Ο π. Γεώργιος είναι γόνος της παλιάς γενιάς των ιερέων της Κύπρου, των καλών και καλοκάγαθων κληρικών, οι οποίοι δεν είχαν άλλο κριτήριο, ή προϋπόθεση στον ιερατικό τους βίο, παρά να υπηρετήσουν τον Χριστό και τον συνάνθρωπο. Κύριο μέλημα της διακονίας του ήταν η προσευχή και η εργασία στον αμπελώνα του Κυρίου. Πιστός στις ιερές παραδόσεις της Εκκλησίας μας, όπως και ο όσιος και θεοφόρος πατήρ ημών Θεόδωρος, έδωσε τον εαυτό του στην υπηρεσία του λαού του Θεού», τόνισε.

Κλείνοντας τη σύντομη προσλαλιά του, ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, υπογράμμισε: «Με πολλή αγάπη και πολλή εκτίμηση προς το έργο σου πατέρα Γεώργιε, σήμερα, σε εισαγάγουμε στους οφικιάλιους Πρωτοπρεσβυτέρους της Μητροπόλεως μας και σε θέτουμε ως παράδειγμα προς μίμηση, για να αντιλαμβάνονται και οι νεώτεροι ότι τα οφίκια η Εκκλησία τα δίδει, όχι μόνο σ’ αυτούς που κατέχουν τα πολλά γράμματα και τα πτυχία, αλλά στους ταπεινούς εργάτες του ευαγγελίου που με τον βίο και τη συμπεριφορά τους ελκύουν τη Χάρη του Θεού και αυτή αναπαύεται στους ανθρώπους. Έγινες ένας καλό σκεύος εκλογής της Θείας Χάριτος και κατάφερες με την απλότητα σου να διατηρήσεις ζωντανό το θυσιαστήριο του Πολιτικού, του οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Θεοδώρου του Ταμασέως και αυτό σε τιμά όλως ιδιαιτέρως».

Στη συνέχεια, σχηματίσθηκε πομπή και πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτάνευση της Τίμιας Κάρας και της εικόνας του Αγίου Θεοδώρου πέριξ του ναού.

Σήμερα το πρωί, κυριώνυμο ημέρα της εορτής, τελέστηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του εορτάζοντος Πρωτοσύγκελου της Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής π. Θεοδώρου Στυλιανού.

Politiko 1

Politiko 4

Politiko 5

Politiko 5b

Politiko 6

Politiko 7

Politiko 7a

Politiko 7b

Politiko 9

ΠΗΓΗ:ROMFEA.GR

Discover more from Tamasos News Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading