Τι θα συζητήσουν στη Ρόδο Ορθόδοξοι και Λουθηρανοί

Esthonia2

Μαρία Χονδρογιάννη | Δημοκρατική Ρόδου

Ενδιαφέροντα ζητήματα θα περιλαμβάνει η ‘ατζέντα’ των συζητήσεων της 16ης Ολομέλειας του επίσημου Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Παγκόσμιας Λουθηρανικής Ομοσπονδίας που θα πραγματοποιηθεί στην Ρόδο το 2015.

Θυμίζουμε ότι εν όψει της σύγκλησης το 2015 της 16ης Ολομέλειας του επίσημου Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Παγκόσμιας Λουθηρανικής Ομοσπονδίας, η Μικτή Προπαρασκευαστική Επιτροπή συνήλθε μεταξύ 8 και 13 Μαΐου στο Ταλλίν της Εσθονίας με θέμα τα λειτουργικά κείμενα των Ορθοδόξων και των Λουθηρανών περί του μυστηρίου της χειροτονίας και το ζήτημα της χειροτονίας των γυναικών.

Την συνάντηση φιλοξένησε η Λουθηρανική πλευρά με την οργανωτική συνδρομή της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας της Εσθονίας και έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της Ρωμαιοκαθολικής Μονής Brigettine της Pirita.

ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ

Στην συνάντηση προήδρευσαν ο Μητροπολίτης Σασίμων Δρ. Γεννάδιος, Ορθόδοξος Συμπρόεδρος (Οικουμενικό Πατριαρχείο), και ο Επίσκοπος Δρ. Christoph Klein, Λουθηρανός Συμπρόεδρος.

Από Ορθοδόξου πλευράς παρευρέθησαν οι: Πρωτοπρεσβύτερος Δρ. Γεώργιος Δράγας, Καθηγητής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), ο Αιδεσιμολ. Δρ. Valentin Vasechko, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Αγίου Τύχωνος στην Μόσχα (Πατριαρχείο Μόσχας), ο Πρωτοπρεσβύτερος Δρ. Viorel Ionita, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Βουκουρεστίου (Πατριαρχείο Ρουμανίας), ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Δρ. Ησαΐας (Εκκλησία Κύπρου), ο Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ. Χρήστος Βούλγαρης (Εκκλησία της Ελλάδος), ο Πρωτοπρεσβύτερος Δρ. Χρυσόστομος Νάσσης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Σύμβουλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου) και ο Τριτεύων των Πατριαρχικών Διακόνων Δρ. Θεόδωρος Μεϊμάρης, Ορθόδοξος Γραμματέας του Διαλόγου (Οικουμενικό Πατριαρχείο).

Στην Λουθηρανική Αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι: Δρ. Kenneth G. Appold, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Princeton της Αμερικής, Δρ.Jennifer Wasmuth, εκ Γερμανίας, Δρ. Risto Saarinen, Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ελσίνγκι, Δρ. Sarah Hinlicky Wilson, υπεύθυνη του Ινστιτούτου Οικουμενικών Ερευνών του Στρασβούργου και Δρ. Kaisamari Hintikka, υπεύθυνη των Οικουμενικών Υποθέσεων της Παγκόσμιας Λουθηρανικής Ομοσπονδίας-Λουθηρανή Γραμματέας του Διαλόγου.
Τα μέλη της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής υποδέχθηκε στον Λουθηρανικό Ναό του Τάλλιν ο Αρχιεπίσκοπος των Λουθηρανών της Εσθονίας Andres Põder, Πρόεδρος του Συμβουλίου των Εκκλησιών της Εσθονίας. Ο επικεφαλής της Αποστολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Εσθονίας (Οικουμενικό Πατριαρχείο) Μητροπολίτης Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας Στέφανος δέχθηκε τους συνέδρους στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Συμεών του Θεοδόχου και στον Ναό της Μεταμόρφωσης Ταλλίνης, όπου και ο τάφος του μάρτυρα Μητροπολίτη Ταλλίνης Πλάτωνα, ενώ παρέθεσε δεξίωση στην έδρα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Εσθονίας.

ΤΙ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ

Η Ολομέλεια του 2015, που θα φιλοξενηθεί από την Ορθόδοξη πλευρά και θα πραγματοποιηθεί στην Ρόδο τον προσεχή Απρίλιο, θα ασχοληθεί με τα κείμενα που παρήχθησαν κατά τις συναντήσεις της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής του Λονδίνου (2012), του Σιμπίου Ρουμανίας (2013) και του Ταλλίν (2014) σχετικά με το θέμα του Μυστηρίου της Ιερωσύνης και πιο συγκεκριμένα:

α) τα λειτουργικά κείμενα και το τυπικό της χειροτονίας στην Ορθόδοξη και τη Λουθηρανική Παράδοση και

β) η Λουθηρανική αντίληψη για την χειροτονία των γυναικών και η Ορθόδοξη κατανόηση για τον ρόλο και τη θέση της γυναίκας στην Εκκλησία και το ζήτημα της χειροτονίας των γυναικών στον Ορθόδοξο κόσμο.

%d