Site icon Tamasos News Blog

Επίσκοπος Στοβίων: ”Οι Άγιοι Πέντεκαιδεκα Μάρτυρες βρίσκονται σταυρωμένοι στην Στρώμνιτσα”

11

Για την Romfea.gr, Χρήστος Καναρόπουλος

Ξεχωριστός από κάθε άλλη φορά ήταν ο φετινός εορτασμός των Αγίων Πέντεκαιδεκα Ιερομαρτύρων, προστατών και εφόρων της πόλεως του Κιλκίς, που η μνήμη τους τιμάται στις 28 Νοεμβρίου.

Οι Άγιοι μαρτύρησαν επί Ιουλιανού του Παραβάτη στην περιοχή της Τιβεριούπολης, σημερινή Στρώμνιτσα, τον 4 μ.Χ. Αιώνα και από το 1967 με ενέργειες του τότε Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου Χαρίτωνα Συμεωνίδη καθιερώθηκαν να εορτάζονται επίσημα ως πολιούχοι της πόλεως και η ημέρα της γιορτής τους ως αργία για τον τόπο.

Φέτος ο εορτασμός ήταν ιδιαίτερα λαμπρός καθώς τέθηκαν προς προσκύνηση τεμάχια των ιερών λειψάνων των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης από την Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής και επιπλέον μετά από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, στους πανηγυρικούς εορτασμούς συμμετείχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στοβίων και τοποτηρητής Στρώμνιτσας κ. Δαβίδ, ο οποίος απευθυνόμενος προς τον σεπτό Ποιμενάρχη και το εκκλησίασμα του Κιλκίς συγκίνησε με το λόγο του και την αγάπη του προς τους Αγίους και τους Κιλκισιώτες.

Ακολουθεί η ομιλία του Επισκόπου κ. Δαβίδ:

“Σεβασμιώτατε και λίαν αγαπητέ Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ.κ. Εμμανουήλ, άγιοι Αρχερεις, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,
σήμερα γιορτάζουμε την εορτή των Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρων, η οποία προφανώς δεν έχει στενή εθνικιστική σημασία. Αυτοίοι άνθρωποι, οι Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτυρες, σαν πρότυπο στη ζωή τους πάντοτε είχαν τον Θεάνθρωπο.

Ήξεραν καλά ότι αν αυτό που είναι ανθρώπινο δεν ζει μέσα στον Θεάνθρωπο, τότε θα μείνει στο θάνατο και στην αμαρτία. Έξω από τον Θεάνθρωπο δεν υπάρχει πόρτα της αθανασίας, και μόνο με τον Θεάνθρωπο, ο άνθρωπος μπορεί να σωθεί.

Ήξεραν καλά ότι ο Θεάνθρωπος Χριστός είναι το κεφάλι και η Εκκλησία είναι το αδιαίρετο σώμα Του.

Έτσι, γιορτάζοντας την εορτή των Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρων εμείς σήμερα γιορτάζουμε την ενότητα της Εκκλησίας μας. Αυτή την ενότητα τη γιορτάζει σήμερα, με την ύπαρξη του, και ο νυν Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Ιωάννης, ο όποιος βρίσκεται στην φυλακή για όγδοη φορά στα τελευταία δώδεκα χρόνια, μόνο και μόνο επειδή έχει αυτοθυσιακή αγάπη για την ενότητα της Εκκλησίας μας.

Αγαπητοί, αν μπείτε σήμερα στη Στρώμνιτσα, θα δείτε τους Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτυρες, αλλά θα τους δείτε σταυρωμένους.

Το σχίσμα αυτό κάνει, σταυρώνει τους αγίους. Όπως χαρακτηριστικά έλεγε ένας σύγχρονος άγιος, θα τους δείτε σταυρωμένους στις πλατείες, στις σχολές, στις βιβλιοθήκες.

Επειδή, όσο και να κτίζουν κάποιοι ναούς, όσο και να κάνουν διακοσμήσεις μέσα στο ναό, με αυτό που επιμένουν στο σχίσμα, με τις φυλακές του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος Ιωάννη και με τους διωγμούς της κανονικής Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, τέτοιοι σχισματικοι άνθρωποι σταυρώνουν τους Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρες, οι όποιοι ποτέ δεν ήταν σχισματικοί.

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ.κ. Εμμανουήλ, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση. Αυτή η επίσκεψη για μας έχει μεγάλη σημασία.

Γιατί; Δείχνει την αγάπη για την ρωμιοσύνη μας και δείχνει κάτι που είναι πολύ σημαντικό, δείχνει την λειτουργική ενότητα της Εκκλησιάς που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ουσία της Εκκλησιάς, δείχνει στους ανθρώπους που είναι γύρω μας ότι δεν είναι δυνατό να έχουν ένωση με το Θεό αν δεν έχουν ενότητα με τους ανθρώπους που είναι στην ένωση με το Θεό.

Για μας είναι πολύ σημαντικό που σήμερα είμαστε εδώ, επειδή ήρθαμε να προσκυνήσουμε τους Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρες και να τους παρακαλέσουμε:

Άγιοι Πεντεκαίδεκα Ιερομάρτυρες εύχεστε για μας στον Χριστό να μπορούμε και εμείς να έχουμε την αγάπη με την όποια εσεις αγαπάτε όλους τους ανθρώπους,
Άγιοι Πεντεκαίδεκα Ιερομάρτυρες παρακαλέστε τον Θεό να μας συγχωρέσει επειδή δεν είμαστε καλύτεροι άνθρωποι,
Άγιοι Πεντεκαίδεκα Ιερομάρτυρες σας παρακαλούμε να προσέχετε τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος Ιωάννη στην φυλακή, και να βγει πιο γρήγορα από εκεί,
Άγιοι Πεντεκαίδεκα Ιερομάρτυρες σας παρακαλούμε να δώσετε μετάνοια στους σχισματικούς να γυρίσουν στην Εκκλησία, επειδή συμφώνα με την πατερική διδασκαλία έξω από την Εκκλησία δεν υπάρχει σωτηρία,
Άγιοι Πεντεκαίδεκα Ιερομάρτυρες σας παρακαλούμε να δώσετε στους σχισματικούς να καταλάβουν ότι το σχίσμα δεν έχει νόημα και ότι το ενδιαφέρον τους πρέπει να είναι η Εκκλησία και όχι η ιδεολογία,
Άγιοι Πεντεκαίδεκα Ιερομάρτυρες πρεσβεύετε στο Θεό οι σχισματικοί στην πατρίδα μας να γυρίσουν στην καθολικότητα της Εκκλησίας και όλοι μαζί να είμαστε ένα όπως θέλει ο Χριστός στη αρχιερατική του προσευχή,
Άγιοι Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρες πρεσβεύετε υπέρ ημών.

Σεβασμιώτατε και λίαν αγαπητε Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ.κ. Εμμανουήλ, άγιοι Αρχιερείς, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,
θα ήθελα τώρα να σας μεταφέρω την αγάπη και τους χαιρετισμούς από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος Ιωάννη, ο οποίος και στην φυλακή σας έχει στα δίπτυχα της καρδίας του.

Η αγάπη είναι ένα θαύμα – διαμερίζεται και έτσι γίνεται πιο μεγάλη και πιο μεγάλη, και κανείς δεν μπορεί να την φυλακίσει.

Μέσα σε αυτή την αγάπη, το σημαντικότερο έργο του ανθρώπου είναι να ζει την καθολική Θεία Λειτουργία και να γίνει μικρός κατά χάριν θεός.

Σεβασμιώτατε και λίαν αγαπητε Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, άγιοι Αρχερείς, σας παρακαλούμε να μας έχετε στις ευχές σας για να φυλάξουμε αυτή την ατμόσφαιρα που την έχουμε τώρα μαζί σας, την ατμόσφαιρα της σταυροαναστάσιμης χαράς εις δόξα του Πατρός και του Υιού και του Άγιου Πνεύματος νυν και αει και εις τους αιώνας των αιώνων”.

ΠΗΓΗ:ROMFEA.GR

Exit mobile version