Κατάθεση θεμελίου λίθου Ρωσικού Ναού στην Μητρόπολη Ταμασού

Themelios Rosikou 11

Σε κλίμα έντονα συγκινησιακό, στην παρουσία κλήρου και λαού και μέσα στα πλαίσια σεμνής και κατανυκτικής εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, 21 Ιουνίου 2015, η τελετή του αγιασμού και η τοποθέτηση του θεμελίου λίθου στον υπό ανέγερση ιερό ναό, ο οποίος θα κτισθεί στον περίβολο του Μητροπολιτικού Μεγάρου της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, στην κοινότητα Επισκοπειό.

Ο νέος ναός θα είναι αφιερωμένος στους «εν πάση τη Ρωσική γη διαλάμψαντας Αγίους» και θα εξυπηρετεί κυρίως τις λειτουργικές ανάγκες των Ρωσοφώνων Ορθοδόξων Χριστιανών.

Την Ακολουθία του Αγιασμού τέλεσε ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας παρουσία του Μητροπολίτη Κυρηνείας Χρυσοστόμου, του Επισκόπου Ειρηναίου (Εκκλησία Ρουμανίας), του Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο Στάνισλαβ Οσάτσι, του χρηματοδότη της ανεγέρσεως του ναού κ. Βιατσεσλάβο Ζαρενκόβ, εκκλησιαστικών παραγόντων από τη Ρωσική Εκκλησία, τοπικών αρχόντων και πλήθος κόσμου κυπρίων και ρώσων, που διαμένουν στην Κύπρο.

Στην προσλαλιά του, ο Μητροπολίτης Ταμασού, αφού αναφέρθηκε «στην δίνη της σήψης και της διαφθοράς της κοινωνίας μας, της απαξίωσης και αποιεροποίησης των πνευματικών και ανθρωπιστικών αξιών», υπογράμμισε ότι η Εκκλησία, ως απάντηση σ’ όλα αυτά, αναπτύσσει πνευματικά αντισώματα.

«Τα πνευματικά αυτά αντισώματα, που ενεργοποιούνται για την θεραπεία του κοινωνικού κακού, δεν είναι άλλα από τον πνευματικό πολιτισμό, ο οποίος εκφράζεται μέσα από τα έργα τέχνης και της προσευχής», τόνισε.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι τα έργα αυτά, οι χώροι λατρείας και προσευχής, είναι αυτά τα οποία «δίνουν τροφή στην ψυχή του υποσιτισμένου πνευματικά ανθρώπου, μα προπαντός ελπίδα και προοπτική αγιότητας στη λαβωμένη από την αμαρτία καρδιά και ύπαρξη του».

Ο Πανιερώτατος, αναφερόμενος στον «ευλαβή και φιλόθεο» Βιατσεσλάβο Ζαρενκόβ, επεσήμανε ότι «εμπνεόμενος από φιλάγια και φιλάνθρωπα αισθήματα ήρθε στη νήσο μας, για να ενώσει με το κτίσιμο αυτού του ναού δύο πανάρχαιους χριστιανικούς πολιτισμούς, τον ελληνικό και τον σλαβικό και να δημιουργήσει μια σύγχρονη γέφυρα προσευχής, όπου ο πολιορκημένος από την ύλη και πειρασμούς άνθρωπος θα βρίσκει ελπίδα και έμπνευση και ο κάθε πνευματικά πεινασμένος θα έχει δυνατότητα μετοχής στην αστείρευτη πηγή του αγιασμού, τα μυστήρια της Εκκλησίας μας».

«Εδώ στην έδρα της αρχαιότερης μητροπόλεως της Κύπρου, το Επισκοπειό, θα γίνεται η οικουμενική συνάντηση των ορθοδόξων χριστιανικών πολιτισμών και όλοι μαζί θα υμνούμε και θα δοξολογούμε τον Κύριο εν ενί στόματι και μια καρδία», πρόσθεσε.

Κλείνοντας τον λόγο του, ο Ταμασού Ησαΐας, ευχαρίστησε «εκ βάθους καρδίας τον κ. Ζαρενκόβ και την οικογένεια του γι’ αυτή την τεράστια προσφορά του στην Εκκλησία και την ενότητα και συνεργασία μεταξύ των λαών μας» και όλους όσοι «συμμερίζονται αυτό το πολιτιστικό και πνευματικό όραμα» και συνέδραμαν, «ο καθένας με τον δικό του τρόπο, αλλά και με την προσευχή τους», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Πριν από δέκα χρόνια ήλθα στην Κύπρο. Αγάπησα αυτό το νησί, αγάπησα τους ανθρώπους της Κύπρου για την αγάπη τους, τη φιλοξενία και την πίστη τους», τόνισε στην αντιφώνησή του ο κ. Ζαρενκόβ, για να αναφερθεί, ακολούθως, στο όραμα δημιουργίας του εν λόγω ναού, αλλά και στη συμβολή και την πνευματική καθοδήγηση του Μητροπολίτη Ταμασού για την υλοποίηση του όλου έργου.

Να αναφερθεί ότι με αφορμή την κατάθεση του θεμελίου λίθου, για τον υπό ανέγερση Ρωσικό ιερό ναό, τελέστηκε το πρωί, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Επισκοπειό, Αρχιερατικό Συλλείτουργο.

Το λαμπρό Αρχιερατικό Συλλείτουργο τελέστηκε προεξάρχοντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κυρηνείας κ. Χρυσοστόμου, συλλειτουργούντος του επιχωρίου Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα, με τη συμμετοχή των Αρχιμανδριτών Σεραφείμ και Διονυσίου, των πρεσβυτέρων Κυπριανού και Δαυίδ και των ιεροδιακόνων Ηρακλειδίου, Βαρνάβα και Δημητρίου.

Themelios Rosikou 2

Themelios Rosikou 3

Themelios Rosikou 4

Themelios Rosikou 5

Themelios Rosikou 6

Themelios Rosikou 7

Themelios Rosikou 7a

Themelios Rosikou 8

Themelios Rosikou 9

Themelios Rosikou 10

Themelios Rosikou 10a

Themelios Rosikou 10b

Themelios Rosikou 11

Themelios Rosikou 12

Themelios Rosikou 13

ΠΗΓΗ:ROMFEA.GR

Αρέσει σε %d bloggers: