Άρχων Πρωτοψάλτης της Μητροπόλεως Ταμασού ο Γιώργος Σπανός

Spanos 10

Με το οφφίκιο του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής χειροθέτησε, τον Ιεροψάλτη κ. Γιώργο Σπανό, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ησαΐας, τιμώντας τον για την πολύπλευρη και αξιόλογη προσφορά του στην Τέχνη της Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2015, στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου Πάνω Λακατάμειας, κατά τη διάρκεια του Αρχιερατικού Εσπερινού της εορτής των Δώδεκα Αποστόλων.

Στην ομιλία του ο Πανιερώτατος σημείωσε πως η Ιερά Μητρόπολη Ταμασού απονέμει έπαινον και παραχωρεί το οφφίκιο του Άρχοντος Πρωτοψάλτου σ’ έναν άνθρωπο, ο οποίος προσέφερεν πάρα πολλά «προς τη βυζαντινή μουσική, τη λαογραφία, την παράδοση και τα πολιτισμικά τεκταινόμενα του τόπου μας».

«Ο Γεώργιος Σπανός είναι ο άνθρωπος που αγάπησε την Εκκλησία και το Αναλόγιο. Ένας άνθρωπος εκλεκτός, μια ψυχή φωτεινή, γεμάτη δίψα για το ανώτερο, για το τέλειο. Ως «ηδύλαλον αηδόνι» υμνεί αδιάκοπα τον Κύριον και κατά την Σοφίαν Σειράχ «κατέλιπεν όνομα, εκδιηγήσασθαι επαίνους», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στον τιμώμενο, ο Ταμασού Ησαΐας, του επεσήμανε ότι κληρονόμησε, από τους προγόνους του, μια μεγάλη και λαμπρή κληρονομιά. «Μια κληρονομιά μουσικής τέχνης, που άντεξε και λαμπρύνθηκε στο πέρασμα των αιώνων. Αφιερώνοντας το μουσικό σου ταλέντο στη μουσική του Θεού και της πατρίδας, υπηρετείς με το δικό σου μοναδικό τρόπο τις αρχές και τις αξίες της φυλής μας. Έλαβες το μουσικό χάρισμα, ως τάλαντον Κυρίου και ως δούλος πιστός και υπάκουος, όχι μόνο κράτησες, το αύξησες και το μεταλαμπάδευσες στη νεώτερη γενιά, ακολουθώντας τους αυθεντικούς μουσικοδιδασκάλους του γένους μας».

Ο τιμηθείς με το οφφίκιο του Άρχοντος Πρωτοψάλτη, Γιώργος Σπανός, έμπλεος χαράς και συγκινήσεως, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Μητροπολίτη Ησαΐα, δηλώνοντας «εσαεί ευγνώμων».

«Κλίνω ευλαβικά το γόνυ και ασπάζομαι την δεξιά σας, υποσχόμενος επιμονή, πίστη και αφοσίωση για τη διάδοση και διάσωση της ψαλτικής μας παράδοσης. Επικαλούμαι δε τη βοήθεια του Θεού, ώστε να μπορέσω να ανταποκριθώ στην ύψιστη αυτή τιμή», τόνισε.

«Λαμπρή και γιορτινή η σημερινή μέρα. Μεγάλη και η δική μου συγκίνηση. «Ως δούλος ευγνώμων εισέρχομαι εις την χαράν του Κυρίου μας», ατενίζων την μεγίστη χαρά της «όντως ζωής». Φιλότιμος γαρ και ευρύς στην σκέψη ο Δεσπότης μας. Η προς εμέ σημερινή τιμή εύχομαι να έχει συνέχεια και για άλλους καταξιωμένους συναδέλφους», υπογράμμισε καταλήγοντας τη σύντομη προσλαλιά του ο κ. Σπανός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Ακολουθία του Εσπερινού και την προσφορά επαίνου και παραχώρησης του οφφικίου του Άρχοντος Πρωτοψάλτη προς τον κ. Σπανό παρακολούθησε πλήθος πιστών, οι οποίοι κατέκλυσαν κυριολεκτικά τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, ενώ τον τιμώμενο πλαισίωσαν, στο ιερό Αναλόγιο, μεγάλος αριθμός καταξιωμένων ιεροψαλτών.

Μετά το πέρας της Εσπερινής Ακολουθίας ακολούθησε, στο προαύλιο του Ναού, ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακή μουσική και τραγούδια.

Spanos 3

Spanos 4

Spanos 5

Spanos 7

Spanos 8

Spanos 9

Spanos 11

Spanos 11a

ΠΗΓΗ:ROMFEA.GR

Discover more from Tamasos News Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading