Απαιτούνται επιστημονικές σύγχρονες και ολιστικές μέθοδοι πρόληψης και αντιμετώπισης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών ήταν το συμπέρασμα του 21ου συνεδρίου του ΚΕΝΘΕΑ, που συνδιοργανώθηκε με το ΓΕΕΦ και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, υπό τον τίτλο «Η Κύπρος ενάντια στις εξαρτήσεις».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΚΕΝΘΕΑ Μητροπολίτη Ταμασού Ησαϊα, τα κρούσματα χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών παρουσιάζουν αύξηση.
Με βάση τα στοιχεία που διαθέτει το ΚΕΝΘΕΑ, η χρήση τέτοιων ουσιών αφορά πλέον μεγάλο μέρος του πληθυσμού, και υπάρχει μείωση στις ηλικίες έναρξης της χρήσης, ενώ όπως τονίστηκε χρειάζεται επικαιροποίηση των μεθόδων πρόληψης και της αντιμετώπισης.
Ο Υπουργός Αμυνας Χριστόφος Φωκαϊδης αναφέροντας ότι το ΚΕΝΘΕΑ βρίσκεται για 20 χρόνια, εθελοντικά στην πρώτη γραμμή πρόληψης και θεραπείας της ουσιοεξάρτησης, είπε πως σε συνεργασία με το ΚΕΝΘΕΑ το Υπουργείο Άμυνας ενίσχυσε τις δράσεις του στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς, η οποία αποτελεί μέρος της κοινωνίας, με τις ειδικές συνθήκες θητείας. Πρόσθεσε ότι στη χάραξη της στρατηγικής για πρόληψη και αντιμετώπιση “καθοδηγούμαστε από την επιστημονική γνώση”.
Ανέφερε ότι προ διετίας διενεργήθηκε έρευνα στην Εθνική Φρουρά και υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία, σημειώνοντας ότι η στρατηγική κινείται στον άξονα των θετικών κινήτρων, ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές συμπεριφορές. Εξήγησε ότι άρχισε και συνεχίζεται η προσπάθεια ώστε ο χρόνος της θητείας να είναι ωφέλιμος, όπως πχ με την εξ αποστάσεων φοίτηση σε Πανεπιστήμια και με μαθήματα αυτοάμυνας. Είπε πως το Μάρτη θα αρχίσουν μαθήματα επαγγελματικής κατάρτισης, μαθήματα πρώτων βοηθειών και η προσπάθεια θα συνεχιστεί, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, για επιμορφωτικά μαθήματα ειδικά για τους εθνοφρουρούς που υπηρετούν σε φυλάκια.
Ανέφερε ακόμα πως ολοκληρώνεται η δημιουργία κέντρου επαγγελματικού προσανατολισμού και προσανατολισμού σπουδών, υπάρχουν προγράμματα για το κάπνισμα και το αλκοόλ., ενώ στους σχεδιασμούς είναι να διενεργούνται έκτακτοι έλεγχοι στα μόνιμα στελέχη της Εθνικής Φρουράς για χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.
Ο Ταμασού Ησαϊας ανέφερε ότι το Κέντρο ένωσε δυνάμεις με το Πανεπιστήμιο και την Εθνική Φρουρά καθώς το πρόβλημα αυξάνεται, η χρήση κάνναβης που είναι ευρύτερα διαδεδομένη καθίσταται ακόμα πιο επικίνδυνη για τους χρήστες, αφού αυτή αλλάζει σύσταση και προκαλεί ταχύτερα ψυχώσεις και άλλα ψυχολογικά προβλήματα.
Ο Μητροπολίτης πρόσθεσε ότι παλαιότερα ο χρήστης εγκατέλειπε τη σχολική μονάδα ενώ τώρα μένει στη σχολική μονάδα και συνεχίζει τις σπουδές, γεγονός που επιβάλλει την εφαρμογή προγραμμάτων δευτερογενούς πρόληψης.
Είπε ακόμα ότι στους εφήβους παρατηρείται υπερκατανάλωση αλκοόλ, κάτι που δεν εντοπίζετο πριν δέκα χρόνια, ενώ όπως ανέφερε έρευνα του 2012 έδειξε ότι παρατηρείται αυξημένη εξάρτηση στο αλκοόλ και σε παράνομες ουσίες στους προσφυγικούς συνοικισμούς.
Περαιτέρω είπε πως θέση και στόχος του ΚΕΝΘΕΑ είναι η αποποινικοποίηση της χρήσης. Ανέφερε πως έχει συμφωνηθεί με την ΥΚΑΝ ότι στους χρήστες μέχρι 24 ετών θα δίνεται θεραπεία και δεύτερη ευκαιρία αντί να οδηγούνται στο Δικαστήριο.
Είπε ότι έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωση στη χρήση ηρωίνης, εντούτοις η χρήση κοκαΐνης, κάνναβης και άλλων ουσιών συνεχίζει να οδηγεί κατά άμεσο ή έμμεσο τρόπο στο θάνατο 15 ανθρώπους το χρόνο.
Ο Μητροπολίτης είπε ακόμα πως η διαπίστωση είναι ότι αυξάνεται ο αριθμός των αβοήθητων ανθρώπων.
Ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου λέγοντας ότι το ΚΕΝΘΕΑ και το Πανεπιστήμιο συνεργάζονται από το 2011, πρόσθεσε πως για να καταφέρουμε να παράσχουμε στήριξη σε αυτούς που την χρειάζονται απαιτείται συνεργασία και αξιοζήλευτη αφοσίωση. Ανέφερε επίσης ότι προσπαθούμε να κτίσουμε συνεργασίες ώστε η επιστήμη να είναι κοντά και χρήσιμη στον πολίτη.
Ο Πρόεδρος του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Χρύσανθος Γεωργίου ανέφερε πως τα ναρκωτικά είναι πλέον πιο φτηνά, πιο εξαρτησιογόνα και πιο βλαβερά για τον άνθρωπο.
Σημειώνοντας ότι αποτελεί γεγονός ότι 9 στους 10 Κύπριους δεν έχουν κάνει χρήση και ότι η Κύπρος έχει του χαμηλότερους αριθμούς χρηστών στην ΕΕ, είπε πως ωστόσο η οικονομική κρίση και η ψηλή ανεργία οδηγεί πολλούς νέους στην κατάθλιψη και τη χρήση.
Είπε πως για να υπάρξει αποτελεσματική πρόληψη και θεραπεία απαιτεί συνεργασία της κοινότητας, της Εκκλησίας με τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες.
Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης ανέφερε ότι η χρήση έχει λάβει οδυνηρές διαστάσεις. Πρόσθεσε ότι αρχίζει από την κατάχρηση της νόμιμης χρήσης αλκοόλ και καπνού στη νεαρή ηλικία και συνεχίζει με την παράνομη χρήση ουσιών.
Ο Αντιστράτηγος Μπασιακούλης ανέφερε επίσης οι εθνοφρουροί πρέπει να είναι οχυρωμένοι και όχι ευάλωτοι. Είπε ότι ο κάθε εθνοφρουρός πρέπει να τυγχάνει εξειδικευμένης μεταχείρισης, αφού καθένας είναι μοναδική προσωπικότητα με τις ιδιαίτερες του συνθήκες και περιστάσεις.
Καταλήγοντας είπε ότι ο στόχος είναι η μείωση της τοξικοεξάρτησης, με όραμα την εξάλειψη, και το μήνυμα που στέλνεται είναι “καθαρή θητεία, καθαρές σπουδές, καθαρή ζώη”.
source:romfea.gr