Site icon Tamasos News Blog

Εγκατάσταση ρωσικών τρούλων στη Μητρόπολη Ταμασού

Με χιλίαδες κόσμου κατακλύσθηκε το βράδυ της Πέμπτης, 7 Ιουλίου 2016, ο αύλειος χώρος της Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής στο Επίσκοπειό για να παρακολουθήσουν την τελετή τοποθέτησης των τρούλων, στη σλαβικού τύπου και ρωσικής τεχνοτροπίας εκκλησία, που ανεγέρθηκε στον περίβολό της και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των ρωσόφωνων πιστών.

 

Η όλη εκδήλωση ξεκίνησε με την τέλεση της Ακολουθίας του Αγιασμού από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα, ο οποίος επεσήμανε ότι «στο ρωσικού ρυθμού αυτό Ιερό Ναό θα γίνεται η πνευματική συνάντηση του σλαβικού και του ελληνικού θρησκευτικού πολιτισμού».

Ο Πανιερώτατος ευχαρίστησε όλως ιδιαιτέρως τον μέγαλο χορηγό και κτήτορα του Ναού κ. Βιατσισλάβο Αντάμοβιτς Ζαρενκόβ για την τεράστια προσφορά του στη θρησκεία, τον πολιτισμό και την κοινωνία. «Ξέρουμε και τη βαθιά σας πίστη και αγάπη προς την Εκκλησία και τη χαρά και ενθουσιασμό, που θέλετε με αυτή την εκδήλωση να μεταφέρετε σ’ όλους τους πιστούς, για να τους κάνετε κοινωνούς αυτού του πνευματικού Πάσχα, της ανοικοδόμησης της πρώτης μεγάλης ρωσικής εκκλησίας, που θα αποτελεί την πνευματική οικία των Σλάβων της Κύπρου», τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ζαρενκόβ χρηματοδοτεί, επίσης, και την  διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του Ναού, στον οποίο δημιουργείται ένα μεγάλο πάρκο και παιχνιδότοπος με πρόνοια να εξυπηρετεί και παιδιά με κινητικά προβλήματα και ειδικές ανάγκες.

Ο κ. Ζαρενκόβ, στον σύντομο χαιρετισμό του, υπογράμμισε ότι με την ευκαιρία της εγκατάστασης των τρούλων του ναού, θα αναλάβει και τη σίτιση 100 απόρων παιδιών της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Ταμασού. Σημείωσε, μάλιστα, ότι τα χρήματα που απαιτούνται για τη συγκεκριμένη πράξη, θα είναι επιπρόσθετα εκείνων που δαπανά για την ανέγερση του ναού και θα καταβάλλονται απευθείας από τον προσωπικό του λογαριασμό.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο Ρώσος μεγιστάνας, αναφέρθηκε και στη σημαία του ψευδοκράτους, που μολύνει τον Πενταδάκτυλο και τόνισε ότι εφόσον ο Αττίλας τη φωτίζει «εμείς θα φωτίζουμε τους τρούλους και τους σταυρούς των ορθόδοξων εκκλησιών μας».

Στην συνέχεια οι προσκεκλημένοι και το πλήθος του κόσμου, που παρακολούθησε την τελετή τοποθέτησης του κεντρικού τρούλου, απόλαυσαν ένα πραγματικά πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο περιελάμβανε ρωσικές, ελληνικές και κυπριακές μελωδίες και χορούς, με θέα τον πανέμορφο, ρωσικού τύπου, Ναό.

Παρόντες στην εκδήλωση ήσαν, μεταξύ άλλων, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, ο Μητροπολίτης Ναϊρόμπι κ. Μακάριος, ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο, Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος, ο Έπαρχος Λευκωσίας κ. Μάριος Παναγίδης, οι Κοινοτάρχες και οι Αρχές της περιοχής, καθώς και Ρώσοι Αξιωματούχοι.

Λουκάς Α. Παναγιώτου

source:.maistorcy.blogspot.com

Exit mobile version