Γιορτή της Μάνας στην Μητρόπολη

Με αυτή την εναρκτήρια ιδέα και προσανατολισμένα τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής  προς τον πολύτιμο και ανεπανάληπτο ρόλο, τον οποίον διαδραματίζει η πρεσβυτέρα, τόσο στη ζωή του Ιερέως όσο και στη ζωή της ενορίας της, αποφασίστηκε τα τιμώμενα πρόσωπα της να είναι οι Πρεσβυτέρες και οι διακόνισσες της μητροπολιτικής μας περιφέρειας. Άλλωστε κανείς δε θα μπορούσε να αμφισβητήσει το γεγονός ότι η Πρεσβυτέρα αποτελεί το στυλοβάτη της οικογένειας του Ιερέως όπως και η κάθε μάνα στη δική της οικογένεια.  Πρεσβυτέρα, μια μορφή με πολλές πτυχές και προεκτάσεις, τις οποίες ίσως να μην αναλογιστήκαμε ποτέ στην ολότητα τους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πανιερώτατος  Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, οι Κοινοτάρχες Άνω και Κάτω Δευτεράς,  ο Έπαρχος Λευκωσίας και θρονικός επίτροπος της Ι.Μ. Ταμασού και Ορεινής, Ιερείς της Μητροπολιτικής Περιφέρειας, οι τιμώμενες σεβαστές πρεσβυτέρες και διακόνισσες και πλήθος κόσμου.

Το πρόγραμμα είχε αρχίσει με την απόδοση των απολυτικίων του Αγίου Ηρακλειδίου, προστάτη της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, ακολούθως με το απολυτίκιο του Αγίου Νικολάου, στον οποίο ήταν αφιερωμένος ο ναός όπου φιλοξενήθηκε η εκδήλωσή και τέλος με το απολυτίκιο της Υπαπαντής του Κυρίου, ως η κατεξοχήν ορθόδοξη έκφραση της εορτής της Μάνας.

Ακολούθως εκφώνησε χαιρετισμό εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής των Χριστιανικών Συνδέσμων Γυναικών η Αντιπρόεδρος κ. Ελένη Κυριακίδου. Επίσης η κα Κυριακίδου ανέγνωσε το κείμενο «Κυρά μου Αρχοντάρισσα», το οποίο είχε ετοιμάσει η Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής κα Ελένη Χατζήμιχαήλ. (το κείμενο μπορείτε να το διαβάσετε παρακάτω).

«Η προσφορά της Πρεσβυτέρας στις μέρες μας» και αμέσως προσπαθεί το πνευματικά απαίδευτο μυαλό μας να σχηματίσει την ιδανική εικόνα μίας πρεσβυτέρας και μετά να την αντιπαραβάλει με την μορφή της σύγχρονης πρεσβυτέρας… Αλήθεια υπάρχει ιδανική εικόνα; Υπάρχει ακέραιο πρότυπο, έγκυρο προς μίμηση; Πώς βιώνεται ο ρόλος της σύγχρονης πρεσβυτέρας και ποιά η διαφορά της από μια καθημερινή άλλη γυναίκα που ζει γύρω μας; Μέχρι πού θα μπορούσε να φτάσει η δράση της και η βοήθεια της τόσο στον καθημερινό οικογενειακό αγώνα μαζί με τον Ιερέα της, όσο και στην πνευματική ζωή της ενορίας της; Σκέψεις σκόρπιες και πολλές φορές αναπάντητες ερωτήσεις κλήθηκαν να παρουσιάσουν στην εκδήλωση τρεις πρεσβυτέρες της μητροπολιτικής μας περιφέρειας.  Την πρώτη ομιλία παρουσίασε η Πρεσβυτέρα κα Ευτυχία Χριστοφή Ανδρέου με θέμα «Συνοδοιπόροι στον εν Χριστώ αγώνα», όπου έγινε μια σύντομη παρουσίαση του ρόλου της πρεσβυτέρας όπως τον βίωσε και συνεχίζει να βιώνει η κα Ευτυχία. Έπειτα η κα Μάλαμα Στυλιανού ανέπτυξε το θέμα «Ακτίνες Φωτός στη μορφή της Πρεσβυτέρας»,  παρουσιάζοντας  θεολογικές πτυχές της μορφής μιας πρεσβυτέρας. Καταληκτική ομιλία ήταν αυτή της κας  Άννας Παραδεισιώτου «Η πρεσβυτέρα σήμερα», όπου παρουσίασε το ρόλο της  πρεσβυτέρα στο σύγχρονο κοινωνικό- ψυχολογικό πλαίσιο.

Πολλούς ενέπνευσε η μορφή της μάνας και της αφιερώθηκαν χιλιάδες ποιήματα, τραγούδια, πίνακες ζωγραφικής, χοροί. Κάθε μορφής τέχνη με περίσσια λαμπρότητα τίμησε τη μορφή της μάνας. Ο Κώστας Βίρβος στο ποίημα του «Η μάνα» σημειώνει: «Κι όποιο σπιτάκι δεν έχει μάνα μοιάζει εκκλησία χωρίς καμπάνα».  Συνέχεια στο πρόγραμμα είχε η Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής «Ωδές Ταμασέων» υπό τη διεύθυνση της κας Μαρίας Χριστοδουλίδου και στο πιάνο η κα Μαρία Εργατίδου. Ενώ το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ολοκλήρωσε  ο Λαογραφικός Όμιλος «Χρυσοσπηλιώτισσα», με διδάσκαλο τον κ. Κώστα Ελευθεριάδη.

Την όλη εκδήλωση χαιρέτησε  ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας.  Στην ομιλία του ο Πανιερώτατος συνεχάρη όλες τις πρεσβυτέρες, ηλικιωμένες και νεότερες, μορφωμένες ή μη, για την σπουδαία προσφορά τους τόσο στην οικογένεια τους ως μητέρες όσο και στον κοινωνικό έργο της ενορία τους. Οι αφανείς ηρωίδες της ιερατικής οικογένειας, όπως τις αποκάλεσε ο Πανιερώτατος, επωμίζονται ευθύνες και καθήκοντα τα οποία είναι βαρυσήμαντα. Τέλος τις ευχαρίστησε για την όλη προσφορά τους και ευχήθηκε καλή συνέχεια στο έργο της κάθε μιας ξεχωριστά.

Η όλη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την επίδοση τιμητικών πλακετών από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής προς τις τιμώμενες πρεσβυτέρες και διακόνισσες της Μητροπολιτικής μας Περιφέρειας. Οι πλακέτες αποτελούσουν ένδειξη ευγνωμοσύνης και από την Συντονιστική Επιτροπή των Χριστιανικών Συνδέσμων Γυναικών της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής.

source:.imtamasou.org.cy

Αρέσει σε %d bloggers: