«Χριστιανισμός και Ελληνική Παιδεία» (ΦΩΤΟ)

episthmokiki hmerida 8

Του Λουκά Παναγιώτου


Το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στα πλαίσια των καθιερωμένων πλέον επιστημονικών δράσεών του, διοργάνωσε άλλη μια ιδιαίτερα επιτυχημένη Επιστημονική Ημερίδα, η οποία αποτελεί συνέχεια των εκδηλώσεων που οργανώνει ανά δίμηνο το Τμήμα.

Τα θέματα της Ημερίδας, η οποία έφερε τον γενικό τίτλο: «Χριστιανισμός και Ελληνική Παιδεία», ανέπτυξαν με εισηγήσεις τους ο Καθηγούμενος της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Μαχαιρά, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λήδρας κ. Επιφάνιος, και ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας Καθηγητής κ. Χρήστος Οικονόμου.

Στην εισήγησή του ο Επίσκοπος Λήδρας Επιφάνιος αναφέρθηκε στο αξιοθαύμαστο, σε σχέση με την εποχή τους, μέγεθος της παιδείας που έλαβαν οι Τρεις Ιεράρχες, τις επιδόσεις, τις διακρίσεις τους και την αιτία για την οποία «παραμένουν διαχρονικά στο επίκεντρο του πνευματικού στερεώματος της ουράνιας ταξιαρχίας».

«Η σφραγίδα αυτή της εμπειρίας τους είναι αποτυπωμένη και στα συγγράμματά τους, εμπνέουσα τους πιστούς και παροτρύνουσα αυτούς να υπομένουν την παιδείαν του Κυρίου, ώστε ο κάθε ένας στο δικό του μέτρο να τελειοποιηθεί πνευματικά και να αγιασθεί χαριτωμένα, και να απολάβει εκ χειρός Κυρίου τον δικόν του στέφανον της δόξης του Θεού», πρόσθεσε.

«Είναι απαραίτητη η παιδεία Κυρίου και ας ευχαριστήσουμε τον Θεόν που μας την προσφέρει· χρειάζεται όμως γην καλήν και αγαθήν, δηλαδή την διάθεσιν της καρδίας μας σταθερά και απαρασάλευτα προσηλωμένην στο να αποδέχεται το αγαθόν και να απορρίπτει το πονηρόν», υπογράμμισε, καταλήγοντας, ο Θεοφιλέστατος, για να προσθέσει ακολούθως ότι «σ’ εμάς εναπόκειται η παράδοσή μας στην παιδεία Κυρίου. Καλή και αγία είναι η θύραθεν παιδεία. Απομονωμένη όμως και αποκομμένη και αυτονομημένη, δύναται να αποβεί ψυχοβλαβής και ψυχόλεθρος. Γι’ αυτό και ο Απόστολος Παύλος λέγει «η γνώσις φυσιοί». Συγκαλλιεργούμενη με την παιδείαν Κυρίου, την πνευματικήν θεραπείαν της βαθείας καρδίας του ανθρώπου, δύναται να δώσει, ακόμη και στις μέρες μας, νέους Βασιλείους Μεγάλους, νέους Γρηγορίους Θεολόγους νέους Ιωάννηδες Χρυσοστόμους, το οποίο εύχομαι τόσο σ’ εσάς όλους, όσον και στον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά στην γη».

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας Καθηγητής Χρήστος Οικονόμου, παρουσίασε, στην εισήγησή του, τις «Κοινωνικές επιδράσεις του Χριστιανισμού στον εθνικό κόσμο», προσφέροντας μια άλλη προσέγγιση της ιστορίας και του πολιτισμού.

«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε σαφές», σημείωσε, «είναι η μεγάλη αξία που έχει ο άνθρωπος ως εικόνα του Θεού και ως απαραίτητη κοινωνική μονάδα, για να ζήσει ο κόσμος και να δρομολογήσει μια νέα πορεία στην ιστορία και τον πολιτισμό της ανθρωπότητας».

Ο κ. Οικονόμου διευκρίνισε, κατ’ αρχήν, τις θεολογικές προϋποθέσεις για την κατανόηση των κοινωνικών στοιχείων της ανθρώπινης συμπεριφοράς και στη συνέχεια εστίασε την προσοχή του σε τέσσερα σημεία της κοινωνικής επίδρασης του Χριστιανισμού στον εθνικό κόσμο. Τα σημεία αυτά είναι: α) στο πρόβλημα της ισοτιμίας του άνδρα και της γυναίκας, β) στο θέμα της δουλείας, γ) στη διαχείριση του πλούτου και δ) στην αντιμετώπιση των λεγομένων περιθωριακών στοιχείων και του φαινομένου του αποκλεισμού, που στις μέρες μας έγινε κυρίαρχο στοιχείο στην κοινωνική δράση, στα πολιτιστικά και πολιτικά δρώμενα.

Μέσα από τις θεολογικές-κοινωνικές του επισημάνσεις, ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, κατέδειξε ότι «ο Θεός δεν εγκαταλείπει τον άνθρωπο και η κοινωνία είναι ο χώρος όπου περιπατεί ο Χριστός, για να κηρύξει μετάνοια, αλλαγή νοός και νοοτροπίας, τονίζοντας πως η συνισταμένη κάθε κοινωνικής και γενικότερα ανθρώπινης εκδήλωσης είναι η αγάπη, όχι ως απλή συναισθηματική έκφραση, αλλά ως ουσιαστική κενωτική και θυσιαστική συμπεριφορά, για να ζήσει ο κόσμος. Ένας κόσμος που μπορεί να μεταβάλλεται ανάλογα με τη συμπεριφορά μας είτε σε κόλαση είτε σε βασιλεία του Θεού. Η επιλογή και η ευθύνη είναι του κάθε ανθρώπου».

Μετά το τέλος της εισήγησής του, ο Καθηγητής κ. Οικονόμου ανακοίνωσε στους παρευρισκομένους Μεταπτυχιακούς και υποψηφίους Διδάκτορες την επιτυχή αξιολόγηση και πιστοποίηση του Διδακτορικού Προγράμματος του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ).

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Στην τελική έκθεση του Φορέα με θέμα την Αξιολόγηση-Πιστοποίηση του Προγράμματος Σπουδών με την επωνυμία, “Theology (3-8 years/180 ECTS, PhD)”, του Ιδρύματος Ανώτερης Εκπαίδευσης “Πανεπιστήμιο Λευκωσίας” (Λευκωσία), καταγράφεται η Απόφαση του Συμβουλίου του Φορέα: Το Συμβούλιο αποφάσισε, όπως το πρόγραμμα πιστοποιηθεί. Πληροί τα κριτήρια ποιότητας στους τομείς αξιολόγησης, ήτοι ποιότητα και αποτελεσματικότητα διδακτικού έργου, διδασκαλία και διδακτικό προσωπικό, Πρόγραμμα Σπουδών και Διαχείρισή του, Ερευνητικό έργο και συνέργεια με τη διδασκαλία, Υπηρεσίες και Επάρκεια πόρων».

Σημειώνουμε ότι ο Καθηγητής Χρήστος Κ. Οικονόμου είναι ο πρώτος που εισήγαγε στην ιδιαίτερή του πατρίδα Κύπρο τις Θεολογικές Σπουδές από τον Μάιο του 2011. Από τον Μάιο του 2015 άρχισε η λειτουργία του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, του μεγαλύτερου Πανεπιστημίου της Κύπρου, υπό την προεδρία του ιδίου Καθηγητή και με σημαντικό αριθμό διακεκριμένων καθηγητών. Το Τμήμα αριθμεί τον τρίτο χρόνο της λειτουργίας του με 200 Μεταπτυχιακούς και υποψηφίους Διδάκτορες. Από τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει το Κέντρο Μάθησης, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο Συνεργασίας συμφωνία που συνήψε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με την Διεθνή Ακαδημία Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος».

Συνεχίζεται, επίσης, η συνεργασία του Τμήματος Θεολογίας με το Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό Πρόγραμμα του Πατριαρχείου Μόσχας, υπό την Πρυτανεία του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα. Παράλληλα υπεγράφη συμφωνία με το Μεταπτυχιακό της Αγίας Πετρουπόλεως και το Μεταπτυχιακό της Φιλιππουπόλεως Βουλγαρίας. Από τα παραπάνω επιστημονικά Ιδρύματα θα αποστέλλονται φοιτητές για να σπουδάσουν στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Τέλος ο Πρόεδρος του Τμήματος ευχαρίστησε τους καθηγητές που συνέβαλαν στην επιτυχία της αξιολόγησης-πιστοποίησης: Ν. Νικολαΐδη, Αν Κεσελόπουλο, Κων Δεληκωσταντή, Ν. Ολυμπίου, Ν. Γκιολέ, Αθ. Καραθανάση, Αθ. Βουρλή, Ν. Ορφανίδη. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τον Γραμματέα του Προγράμματος Λουκά Παναγιώτου για την υπευθυνότητα που επιδεικνύει και τον συντονισμό που παρέχει στην λειτουργία του Τμήματος Θεολογίας.

Ακολούθησε η κοπή της βασιλόπιτας του Τμήματος, την οποία ευλόγησε ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας. Στην προσφώνησή του μετέφερε τον εγκάρδιο χαιρετισμό και τις ευχές, του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου, ο οποίος έχει θέσει υπό την υψηλή του επιστασία το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, για καρποφόρα και ευλογημένη νέα χρονιά. Ο Πανιερώτατος εξήρε το Τμήμα Θεολογίας για το θεολογικό, επιστημονικό, πολιτιστικό και κοινωνικό έργο που επιτελεί στο τόπο και την Εκκλησία.

«Είναι ιδιαζόντως σημαντικό το γεγονός», υπογράμμισε, «ότι απόφοιτοι διαφόρων πανεπιστημιακών σχολών ασχολούνται με εξειδικευμένα θέματα της Θεολογίας, γεγονός που αναπτύσσει τη θεολογική σκέψη του τόπου μας και δημιουργεί και λειτουργεί ως ένα εργαλείο, το οποίο χρειαζόμαστε, για να μπορούμε να αποφασίζουμε σωστά για σημαντικά θέματα της Εκκλησίας, αλλά και για την απάντηση στις ποικίλες προκλήσεις, που αντιμετωπίζουμε στον σύγχρονο κόσμο».

«Δεν νοείται Εκκλησία», πρόσθεσε, «χωρίς να πλαισιώνεται από τοπικές θεολογικές σχολές, οι οποίες παράγουν θεολογική σκέψη και τη βοηθούν έτσι, ώστε να διακρατείται δυνατά και σθεναρά κοντά στις δογματικές αλήθειες της πίστεως, αλλά και να αναπτύσσει προγράμματα και συνεργασίες μέσα στην τοπική κοινωνία, για να μεταφέρει πραγματικά, με ένα εύπεπτο και μεταδοτικό τρόπο, τα σωστά μηνύματα και του Ευαγγελίου σύγχρονα, αποτελεσματικά, γεγονός που καθιστά τον Χριστό αναγνωρίσιμο στην καθημερινότητα του καθενός. Το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και ιδιαίτερα η εξειδίκευση σ’ αυτό βοηθά την Εκκλησία στο να μπορεί να επιτελεί καλύτερα το έργο της και γι’ αυτό σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε καλή συνέχεια στο έργο σας. Ο Θεός μαζί σας».

episthmokiki hmerida 1

episthmokiki hmerida 1

episthmokiki hmerida 1

episthmokiki hmerida 1

episthmokiki hmerida 1

episthmokiki hmerida 1

episthmokiki hmerida 1

episthmokiki hmerida 1

episthmokiki hmerida 1

episthmokiki hmerida 1

episthmokiki hmerida 1

episthmokiki hmerida 1

source:.romfea.gr

%d