Αντίγραφο της Παναγίας Ελεούσης του Κύκκου υποδέχθηκε η Ι.Μ. Ταμασού

Με τις πρέπουσες τιμές Κλήρος και Λαός της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Ταμασού και Ορεινής υποδέχτηκαν σήμερα στην Ενορία του Αγίου Γεωργίου στην Πάνω Δευτερά το αντίγραφο του θαυματουργού εικονίσματος της Παναγίας της Ελεούσης του Κύκκου.

Χθές στις 11.30 το πρωί, μπροστά από το μέγαρο των Κοινοτικών Συμβουλίων Δευτεράς έφθασε το εικόνισμα, το οποίο ήταν τοποθετημένο σε στρατιωτικό όχημα της Εθνικής Φρουράς στο οποίο επέβαιναν τιμητικό απόσπασμα με ένοπλους στρατιώτες, οι οποίοι απέδιδαν τιμές στη Δέσποινα του κόσμου.

Με την άφιξη του ιερού εικονίσματος η Φιλαρμονική της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου παιάνισε τιμητικό εμβατήριο και στη συνέχεια ο επιχώριος Αρχιερέας, Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, πλαισιωμένος από πλειάδα Κληρικών της Μητροπόλεως ανέπεμψαν σύντομη Δέηση.

Στη συνέχεια εν πομπή η Εικόνα μεταφέρθηκε προς την πλατεία της Κοινότητας. Της πομπής ηγείτο η Φιλαρμονική της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου και ακολουθούσε το Ιερατείο, οι Τοπικοί Άρχοντες και πλήθος κόσμου.

Συγκινητική ήταν η παρουσία της μαθητιώσας νεολαίας, οι οποίοι διέκοψαν τα μαθήματα τους και παρατάχθηκαν εκατέρωθεν της Κεντρικής Λεωφόρου, για να χαιρετήσουν τη Παναγία και να λάβουν την ευλογία από το χαριτόβρυτο εικόνισμα της.

Στην Πλατεία της Κοινότητας το εικόνισμα παρέλαβαν Κληρικοί και μετά την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου με κωδωνοκρουσίες και τη συνοδεία των υπολοίπων Κληρικών και του λαού εισόδευσαν το εικόνισμα στο ναό του Αγίου Γεωργίου ψάλλοντες το απολυτίκιο της Κυκκώτισσας Παναγίας.

Εντός του ναού ψάλθηκε Δοξολογία, αναπέμφθηκε δέηση και στη συνέχεια ο Πανιερώτατος μίλησε εξαίροντας στο λόγο του την τιμή που δέχεται ο φιλόθεος λαός της Ταμασού υποδεχόμενοι μετά από 130 χρόνια το αντίγραφο της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας της Ελεούσης.

Το εικόνισμα μετέφερε ο Έφορος της Μονής Κύκκου, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Αγαθόνικος, ο οποίος στο σύντομο και συνάμα μεστό θεολογικό λόγο του τόνισε την τιμή που πρέπει να απολαμβάνει η Παναγία μας. Συνάμα μίλησε για την παράδοση της μεταφοράς του αντιγράψου του Θεομητορικού εικονίσματος σε τέτοιες μέρες, παραμονές της μεγάλης εορτής του Ευαγγελισμού.

Ιδιαίτερα σε δύσκολες συγκυρίες για το νησί μας η καταφυγή των πιστών στην Υπέρμαχο Στρατηγό έφερε το θαύμα και τη λύτρωση στο πολυβασανιζόμενο λαό.

Έκλεισε το λόγο του στρεφόμενος προς το σεπτό εικόνισμα της Θεομήτορος και απηύθυνε θερμή ικεσία ώστε για ακόμη μια φορά η Μητέρα του Θεού και Δέσποινα του Κόσμου να πρεσβεύει στον Υιό της και Θεό μας υπέρ της της των ανθρώπων σωτηρίας.

Τέλος, το λόγο έλαβε ο προϊστάμενος του ναού, Πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Στυλιανού και ο οποίος ευχαρίστησε τον Άγιο Ταμασού για την ευλογία που παραχώρησε για την μεταφορά της Εικόνας, τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρο, με τις ευχές του οποίου πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες το προσκύνημα καθώς και όλους όσους συνέβαλαν σε αυτό αλλά και για τη συμμετοχή τους στην τελετή της Υποδοχής.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για την προσφορά του Εφόρου της Μονής Κύκκου, Πανοσιολογιωτάτου πατρός Αγαθονίκου, ο οποίος δεν «εφείσθη κόπων και θυσιών» για την μεταφορά της Παναγίας από το βασιλομονάστηρο του Κύκκου.

Ως ελάχιστο δείγμα αγάπης, τιμής και ευχαριστιών ο πατήρ Θεόδωρος παρακάλεσε τον Πανιερώτατο να προσφέρει εκ μέρους της ενορίας του Αγίου Γεωργίου ένα επιστήθιο Σταυρό.

Το ιερό εικόνισμα θα παραμείνει για προσκύνηση στο ναό του Αγίου Γεωργίου μέχρι και την Κυριακή, 25 Μαρτίου, στις 8.30 το βράδυ.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

source:.romfea.gr

Discover more from Tamasos News Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading