Ταμασού: ”Η πρόληψη θα πρέπει να είναι ο συλλογικός μας αγώνας ενάντια στις εξαρτήσεις”

tamasoy isaias

Του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Ταμασού Ησαΐα | Romfea.gr


Οι εξαρτήσεις αποτελούν μια αιμορραγούσα πληγή στις σημερινές κοινωνίες, με δυσμενείς συνέπειες για το άτομο, την οικογένεια, την κοινότητα και την κοινωνία ευρύτερα. Εξάρτηση μπορεί να αναπτυχθεί σε νόμιμες ουσίες, όπως ο καπνός, το αλκοόλ, η καφεΐνη, συνταγογραφούμενα και μη φάρμακα και παράνομες ουσίες, όπως τα ναρκωτικά (ηρωίνη, κοκαΐνη, κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη κτλ). Επίσης, εξάρτηση μπορεί να αναπτυχθεί στον τζόγο και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Πρόκειται για ένα σοβαρότατο και πολυδιάστατο ζήτημα δημόσιας υγείας, που σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό αγγίζει τον κάθε ένα. Η κατανάλωση εξαρτητικών ουσιών και η ενασχόληση με τζόγο και ηλεκτρονικά παιχνίδια έχει γίνει μέρος της κουλτούρας και της οικονομίας.

Υπάρχει πλέον σαφής σύνδεση ανάμεσα στο πως οι άνθρωποι δαπανούν τον ελεύθερο τους χρόνο ή «διασκεδάζουν» και στην κατανάλωση ουσιών. Το εμπόριο νόμιμων εξαρτητικών ουσιών αποτελεί πολύ μεγάλο κομμάτι της ανθρώπινης οικονομικής δραστηριότητας.

Αρκεί μόνο να σκεφτεί κανείς τις χιλιάδες ανθρώπων που εργάζονται στις βιομηχανίες καπνικών προΐόντων, αλκοολούχων ποτών, στα καζίνα, στις βιομηχανίες φαρμάκων.

Την ίδια στιγμή τα έσοδα από τη φορολόγηση των προϊόντων αυτών αποτελούν μεγάλο κομμάτι των εσόδων των κρατών. Το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών ουσιών δημιουργεί σημαντικό κόστος στην οικονομία για σκοπούς διώξης, σωφρονισμού και θεραπείας.

Οι εξαρτήσεις συνδέονται με σοβαρά προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, μεταδιδόμενα νοσήματα, οικογενειακά προβλήματα, εγκληματικότητα, βία, τροχαίες συγκρούσεις, πρόωρους θανάτους (υπερβολική δόση ουσιών, συνέπειες στην υγεία από τη χρήση, αυτοκτονίες, φόνοι).

Η θεραπεία της εξάρτησης αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα, αφού η εξάρτηση είναι χρόνια υποτροπιάζουσα νόσος. Στα πρώτα στάδια της πειραματικής και περιστασιακής χρήσης, οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται τις δυσμενείς συνέπειες.

Αυτές γίνονται αντιληπτές πολύ αργότερα (αναλόγως φυσικά της ουσίας, της συχνότητας και της ποσότητας της χρήσης), όταν πλέον το άτομο οδηγείται στην ανάπτυξη πολύ σοβαρών συμπτωμάτων, όπως η ολοήμερη ενασχόληση με την εξασφάλιση της δόσης και της ανάρρωσης από τη χρήση, τα στερητικά συμπτώματα για κάποιες ουσίες, οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα, αδυναμία να διακόψει τη χρήση και άλλα.

Για όλους τους πιο πάνω λόγους το Κέντρο Ενημέρωσης για τα Ναρκωτικά και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΝΘΕΑ), προσκαλεί όλους τους πολίτες, τους δημόσιους και μη φορείς, και τα οργανωμένα σύνολα να επενδύσουμε στην πρόληψη.

Η πρόληψη των εξαρτήσεων αφορά όλους. Ξεκινώντας από το αγέννητο παιδί, όπου η κυοφορούσα μέλλουσα μητέρα καλείται να προστατέψει αποφεύγοντας την κατανάλωση ουσιών που θα το θέσουν σε κίνδυνο, προχωρόντας στα μικρά και τα μεγαλύτερα παιδιά στο σπίτι, στο σχολικό περιβάλλον, στην κοινότητα. Αφορά τους εφήβους και τους νέους, αλλά και τους ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Όλοι μας καλούμαστε να δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά μας να συμμετέχουν σε υγιείς ενασχολήσεις, αλλά και να αναπτύξουν δεξιότητες να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και να επικοινωνούν υγιώς.

Ο καθένας από το μετερίζι του ως γονιός, ως εκπαιδευτικός, ως δημοσιογράφος, ως επαγγελματίας υγείας, ως φίλος, ως γείτονας, ως απλός πολίτης μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη των εξαρτήσεων, επενδύοντας στη νοηματοδότηση της ζωής χωρίς εξαρτήσεις.

source:.romfea.gr

Αρέσει σε %d bloggers: