Ταμασού: ”Το Πλανητάριο είναι μια μεγάλη προσφορά στην Παιδεία”

planitario

Γράφει ο Λουκάς Πάρπας


Με πανηγυρικό τρόπο πραγματοποιείται αύριο Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2018, στις 10 το πρωί στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασσού και Ορεινής στο Επισκοπειό εκδήλωση κατάθεσης του θεμέλιου λίθου Πλανηταρίου και ψηφιακού εκθεσιακού χώρου, του μεγαλύτερου της Ανατολικής Μεσογείου.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, η οποία είναι ανοικτή για το κοινό, θα ακολουθήσει δεξίωση για όλους όσους θα παρευρεθούν σε αυτήν.

Η τελετή κατάθεσης του θεμελίου λίθου εντάσσεται μέσα στα πλαίσια των Ηρακληδείων και θα ακολουθήσει θεολογικό επιστημονικό συνέδριο το οποίο έχει καταστεί θεσμός στη Μητρόπολη.

Χορηγός και υποστηριχτής του όλου έργου είναι ο γνωστός στην Κύπρο Ρώσος επιχειρηματίας Βιατισλάβ Αντάμοβιτς Ζαρέγκοφ, που χρηματοδότησε και την ανέγερση του ρωσικού ναού που επίσης βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της Μητρόπολης, δίπλα από τον ρουμανικό ναό.

«Με το Πλανητάριο, οδηγούμαστε στην αποκωδικοποίηση της Σοφίας του Θεού, μέσα από το μεγαλείο του σύμπαντος. Η μελέτη του διαστήματος και των αστέρων διευρύνει τους ορίζοντες του ανθρώπου. Το Πλανητάριο είναι μια μεγάλη συνεισφορά στην Παιδεία και στην εκπαίδευση», δηλώνει ο μητροπολίτης Ταμασσού και Ορεινής Ησαΐας.

Στον χώρο του Πλανηταρίου –όπως αποκαλύπτει- θα τοποθετηθεί και ειδικό πανάκριβο και τελευταίας τεχνολογίας τηλεσκόπιο, ώστε ο χώρος να λειτουργεί και ως αστεροσκοπείο

Ο πανάκριβος εικοσάμετρος θόλος του Πλανηταρίου, που ήδη κατασκευάζεται στο εξωτερικό, θα διαθέτει τεχνολογία τελευταίας γενιάς. Το Πλανητάριο θα περιβάλλεται από ειδικό εκθεσιακό χώρο για ψηφιακές εκθέσεις. Οι διαστάσεις του θα είναι 50 μέτρα μήκος και 15 πλάτος περίπου.

Οι εργασίες για την ανέγερση του Πλανηταρίου θα αρχίσουν δύο μήνες μετά την κατάθεση του θεμέλιου λίθου και αναμένεται να ολοκληρωθούν ενάμιση χρόνο μετά. Το Πλανητάριο, που θα φέρει την επίσημη ονομασία T&O Cyprus Planetarium and Gallery Center, αναμένεται ότι θα είναι έτοιμο να δεχθεί τους πρώτους επισκέπτες το 2020.

Όπως εξηγεί ο μητροπολίτης Ταμασσού, «το Πλανητάριο είναι ένα κτήριο το οποίο έχει έναν τεχνητό θόλο, στον οποίο με ειδικά ηλεκτρονικά μέσα, γίνεται ακριβής αναπαράσταση όλων των αστρικών συστημάτων του Διαστήματος και του σύμπαντος. Με επεξεργασμένα προγράμματα, μπορεί ο επισκέπτης του να παρατηρήσει διάφορους αστερισμούς αλλά και με ψηφιακό τρόπο πάρα πολλές θεματικές σε σχέση με τη φύση, τον ουρανό και τη γη».

 

source:.romfea.gr

Discover more from Tamasos News Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading