Ο Πατριάρχης Αντιοχείας στην Μητρόπολη Ταμασού

antioxias.kipros-19Λαμπρότατη και ιδιαίτερα πανηγυρική υποδοχή ανέμενε τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη στη Μητρόπολη Ταμασού.

Πλήθος κόσμου, με προεξάρχοντα τον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα, περιστοιχούμενο από τον ιερό κλήρο της μητροπολιτικής περιφέρειας, τις πολιτειακές, δημοτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου, καλωσόρισαν τον Υψηλό επισκέπτη της Εκκλησίας της Κύπρου, στον σημαιοστολισμένο και γεμάτο με δάφνες και μυρσίνια δρόμο, μπροστά από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Επισκοπειό.

Αμέσως μετά την υποδοχή, κλήρος και λαός συνόδευσαν τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αντιοχείας και τη σεπτή Συνοδεία του, στον Καθεδρικό Ναό, όπου ψάλθηκε Πανηγυρική Δοξολογία.

«Η ευλογημένη παρουσία Σας, με την έντιμη και χριστοτερπή Συνοδεία Σας, διερμηνεύει και επισφραγίζει τους από ανέκαθεν εν Χριστώ ιερούς δεσμούς της των Αντιοχέων Εκκλησίας και της παλαιφάτου αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Κύπρου.

Ταυτόχρονα, αυτή η παρουσία Σας διερμηνεύει και την έμπρακτη συμπαράστασή Σας, όπως και του ευλογημένου ποιμνίου Σας, στον δεινά δοκιμαζόμενο λαό του Θεού, ο οποίος παροικεί στην τοπική μας Εκκλησία», τόνισε, καλωσορίζοντας τον Πατριάρχη Αντιοχείας, ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας.

«Αναμφίβολα, αυτή η επικοινωνία μας εκφράζει και την ολόθυμη αδελφική στήριξή μας και προς το δικό Σας ποίμνιο, Μακαριώτατε Πατριάρχα Αντιοχείας, το οποίο, “κρίμασιν οις οίδε Κύριος”, δοκιμάζει και αυτό πλείστα όσα δεινά από αρκυωρείς και αδιστάκτους εχθρούς, οι οποίοι το επιβουλεύονται και μελετούν κακά και μηχανεύονται τον εξολοθρεμό του. Και πρωτόλειον θύμα του ανείπωτου διωγμού των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής αποτελεί ο εξ αίματος αδελφός Σας, Μητροπολίτης Παύλος», πρόσθεσε.

«Αλλά “πεποίθαμεν επί τω Θεώ τω δυναμένω καταλύσαι πάντα εχθρόν και εκδικητήν”. Και πάλιν Σας καλωσορίζουμε και Σας υποδεχόμαστε με τον ψαλμικό και θεόπνευστο παιάνα, ότι παρά τις δυσκολίες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε και οι δύο τοπικές Εκκλησίες, στο τέλος «εν ονόματι Κυρίου του Θεού ημών μεγαλυνθυσώμεθα», σημείωσε, κατακλείοντας τον χαιρετισμό του, ο Ταμασού Ησαΐας.

Ο Πανιερώτατος προσέφερε, ακολούθως, στον Μακαριώτατο δύο «συμβολικά» δώρα, την εικόνα του αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου, καθώς και την εικόνα του αγίου Μνάσωνος, του «αρχαίου μαθητή» των Πράξεων, οι οποίες, όπως είπε, «εκφράζουν την αμέριστη συμπαράσταση μας προς το πρόσωπό σας, αλλά και προς την Εκκλησία των Αντιοχέων».

Αντιφωνώντας ο Πατριάρχης Αντιοχείας εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνηση του που βρίσκεται στην Κύπρο και τη Μητρόπολη Ταμασού, ευχαρίστησε για την υποδοχή που του επιφύλαξαν, την οποία χαρακτήρισε «ως έκφραση της ενότητος της Ορθοδοξίας» και απευθύνοντας προς όλους το Χριστός Ανέστη σημείωσε ότι «αυτή η έκφραση είναι η ελπίδα μας, ότι με όσα προβλήματα κι αν περνάμε, υπάρχει αυτή η ελπίδα ότι ο Κύριος μας, κατεπάτησε τον θάνατο».

«Είμαστε εμείς όλοι τα παιδιά της Αναστάσεως. Πιστεύουμε στην Ανάσταση και αυτό μας δίνει την παρηγοριά και τη δύναμη πάντα να συνεχίζουμε τον αγώνα μας και να μαρτυρούμε παντού Χριστό τον Αναστάντα», υπογράμμισε.

«Θα ήθελα να έχετε πάντοτε στις ευχές και προσευχές σας τον πιστό λαό του Πατριαρχείου Αντιοχείας και ιδιαίτερα σ’ αυτές τις μέρες τις δύσκολες, που περνάμε σε όλη τη Μέση Ανατολή και όλως ιδιαιτέρως στη Συρία, να ξαναέχουμε την ειρήνη και τη γαλήνη», τόνισε, κλείνοντας την αντιφώνηση του, ο Μακαριώτατος.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αντιοχείας προσέφερε ως δώρο προς τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού μία ποιμαντική ράβδο Δαμασκηνής τέχνης «για να θυμάστε», όπως είπε, «πάντα τη Δαμασκό και να μας έχετε στις προσευχές σας».

Τον Μακαριώτατο καλωσόρισαν, επίσης, ο Έπαρχος Λευκωσίας και θρονικός επίτροπος της Μητροπόλεως Ταμασού κ. Μάριος Παναγίδης, καθώς και ο κοινοτάρχης της κοινότητος Επισκοπειού κ. Τομάζος Μάος και του προσέφεραν παραδοσιακά αναμνηστικά δώρα.

Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης Αντιοχείας, επισκέφθηκε το παρακείμενο Επισκοπικό Μέγαρο, όπου είχε συνάντηση με τις αρχές της περιοχής και δέχτηκε τις ευχές του λαού της μητροπολιτικής περιφέρειας.

antioxias.kipros-1

antioxias.kipros-2

antioxias.kipros-3

antioxias.kipros-4

antioxias.kipros-5

antioxias.kipros-6

antioxias.kipros-7

antioxias.kipros-8

antioxias.kipros-9

antioxias.kipros-10

antioxias.kipros-11

antioxias.kipros-12

antioxias.kipros-13

antioxias.kipros-14

antioxias.kipros-15

antioxias.kipros-16

antioxias.kipros-17

antioxias.kipros-18

IMG 2896

IMG 2900

IMG 2902

IMG 2904

IMG 2915

IMG 2916

IMG 2921

IMG 2925

IMG 2927

IMG 2931

IMG 2933

IMG 2934

IMG 2936

IMG 2938

IMG 2939

IMG 2944

IMG 2951

IMG 2952

Discover more from Tamasos News Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading